Groep 6B

De bijzonderheden - 13-10
13-10-2017
Het laatste nieuws

Goedemiddag!
De eerste periode in groep 6b zit erop. We hebben de eerste periode uitgebreid kennis gemaakt met elkaar. Er zijn afspraken gemaakt over het zelfstandig werken en andere zaken in de klas en dit werkt ontzettend goed. Er wordt goed gewerkt en hier gaan we na de herfstvakantie ook mee door. Bijna elke week was er een les van De Vreedzame School. Er kwamen verschillende onderwerpen voorbij. Het waren fijne hele fijne lessen en gesprekken. 
Er is veel geleerd en dit breiden we na de vakantie weer uit.  We hebben ook veel gelachen en genoten van de eerste periode.

Langzaam gaan we richting de periode van Sinterklaas. Groep 6 is vaak een twijfeljaar als het gaat om Sinterklaas. Veel kinderen zijn allang achter het sprookje, maar niet iedereen. Dit bespreek ik niet in de klas, dus besteed hier, indien nodig, thuis de aandacht aan.

Na de vakantie is het tijd voor de tweede periode en komen onder andere de tafeltjesavonden. Ik ben op 14 november niet aanwezig. Ik zal na de vakantie een roostertje maken om iedereen in die week wel te spreken. Op 15 november ben ik er wel en op die dag zullen de meeste gesprekken gevoerd worden.
De kinderen hebben allemaal een boekje waarin ze hun ontwikkeling bijhouden. Ze schrijven onder andere wat goed gaat en waar ze nog hulp bij nodig hebben. Dit boekje gaat voor de tafeltjesavond mee naar huis, zodat u dan al op de hoogte bent. Het boekje is van de leerlingen en voor de leerlingen. Ik bekijk het niet. Het wordt met dit boekje een gerichter gesprek van 10 minuten.

De kinderen hebben na de vakantie huiswerk:
1: leren voor de toets van AK (blok 1)
2: bedenk een verhaaltjessom met een vraag (dit hebben we een aantal keer geoefend in de klas) en lever het blaadje in (het liefst een plakpapiertje)
    maak bijvoorbeeld een verhaaltje over een breuk, keersom, geldrekensom etc...
    We maken dan een verhaaltjessommenmuur :)

Ik wens jullie allemaal een hele fijne vakantie. Rust lekker uit. Geniet ervan!
ot slot de agenda:

Maandag:
Juf Debbie

Dinsdag:

Woensdag:
Kinderen vrij 

Donderdag:
gym
toets aardrijkskunde
inleveren redactiesom op klein blaadje

Vrijdag:
gym

 

De bijzonderheden van 6-10
06-10-2017
Het laatste nieuws

Goedemiddag,

Ik wil beginnen met het bericht dat er goed gewerkt wordt in de klas. Ook hebben we met de klas hele goede gesprekken tussendoor over van alles en nog wat. De gevoelsthermometer is een goed middel om te gebruiken aan het begin van de dag. Soms valt iemand van een trap af en heeft pijn of soms is er iets heftigs gebeurd. Kinderen kunnen hier goed over praten. Dit is fijn.
Ik heb vanmorgen alle ouders gemaild over de groepsapp. De mail zet ik onderaan dit bericht, zodat het zeker door iedereen gelezen wordt.

We hebben vrijdag werkwoorden in de verleden tijd geleerd. Handig om 't kofschip x te gebruiken bij de verleden tijd. De kinderen zullen het u thuis nog even kort uitleggen:)
Met rekenen heb ik de onderdelen nog eens uitgelegd. Vooral de verhoudingstabel en het geldrekenen waren erg lastig. Ook is er nog aandacht besteed aan de plus-en minsommen. Dinsdag starten we met het nieuwe blok!

De Kinderboekenweek is begonnen. Elke dag lees ik een hoofdstuk voor uit 'De griezels van Bakstein'. De kinderen zijn begonnen aan een spannend verhaal voor de kleuters. Natuurlijk is dit niet te eng voor ze. Binnenkort gaan we langs bij 1/2 C en gaan de kinderen het verhaal voorlezen. Dinsdag hadden we een begrijpend lees/luisterles. Dit was leuk en het had met het thema te maken. Vandaag gaan we beginnen met de inrichting van de griezelhotels. De binnenkant van de doos is inmiddels ook al donker. Top!
Volgende week gaan we door met de dozen en op vrijdag komt er zelfs een lampje in! 

Dan nog even over het huiswerk:
De kinderen hadden vrijdag natuurtoets. Het bleek dat een aantal kinderen dit niet geleerd heeft... De lessen zijn behoorlijk uitgebreid en er staat een week voor om te leren. Graag even de agenda goed bijhouden om te zien of er leerwerk is. Onvoldoendes bij de zaakvakken zijn niet nodig.....

 

We hebben nog maar een week en dan is het alweer tijd voor de eerste vakantie. Lekker zeg!
De week ziet er zo uit:

Ma: 
Invullen SCOL (Sociale Competentie ObservatieLijst)
Controletaak 1 --> lezen

Di
Juf Debbie
Creabizz

Wo
Kinderboekenmarkt. Let op: de markt gaat bij slecht weer niet door. De kinderen kunnen om half 9 hun kleedje klaarleggen. Handig om wisselgeld mee te geven en de prijzen op de boeken te doen. Kinderen die niet verkopen, lopen rond of helpen klasgenoten. Er wordt niet gevoetbald ofzo..
De markt stopt om 09:30 uur. Daarna gaan we aan het werk in de klas.

Do
Schoolfotograaf. ---> In de ochtend om 09:00 uur.
Bezoek Theater aan het Spui --> Let op: we zijn rond 12:15 uur pas terug en beginnen daarom ook om 13:15 uur met de lessen (net als op de vrijdagen)
Topotoets--> is al eerder meegegaan naar huis

Vr
Schoenendoos voorzien van licht (met dank aan de moeder van Nina!!)
Grote schoonmaak
Vakantie

Ik wens je vast een fijn weekend. Onder dit bericht nog even de mail die vrijdagochtend is verstuurd naar jullie:

Beste ouders,


Twee weken geleden heb ik met de groep gesproken over 'de' groepsapp van 6b. We hebben afspraken gemaakt over het gebruik ervan. Het is de tweede keer dat ik de les geef in groep 6, omdat bleek dat er een groepsapp was. Niet iedereen heeft al een telefoon, maar toch is het goed om dan op school aandacht te besteden aan het gebruik ervan (en van sociale media). Kinderen zijn vrij een groepsapp te starten, alleen ben ik hier niet altijd voorstander van.
Het blijkt dat niet alle kinderen zich niet aan de afspraak houden. Er worden middelvingers gestuurd en het taalgebruik is niet altijd correct. Dit is wat ik van ouders lees en hoor. Op vrije schooldagen of na schooltijd vindt dit allemaal plaats.
Ik wil benadrukken dat de verantwoordelijkheid van een groepsapp bij de ouders ligt. Ik besteed behoorlijk veel aandacht aan het omgaan met elkaar. Dit is ook de reden dat in de klas er, tot op heden, weinig is gebeurd. Zodra iets gebeurd is, bespreek ik dit direct of doe ik dit na een bericht van ouders.
Als kinderen vrij zijn, zitten ze niet in een klassensituatie en verandert er iets. Ik vind het spijtig om te lezen dat de app niet op de juiste manier wordt gebruikt. Kinderen vinden dit niet fijn, ouders vinden dit niet fijn. Ik kan hier alleen buiten de klas niks aan doen en vind dit echt jullie verantwoordelijkheid. Controleer regelmatig de telefoon. Kinderen worden ouder, en nu de controle houden is zeer raadzaam.
Bent u tegenstander van de groepsapp? Laat uw kind er dan uitstappen. Ook hier heb ik geen zeggenschap over. Na school zijn kinderen vrij en zijn ouders verantwoordelijk.
Ik ben enorm aan het werk in de groep als het gaat om rust, regelmatig, veiligheid, omgaan met elkaar en het benoemen van je gevoel. Dit gaat erg goed.
Ik heb vanmorgen direct met Jeroen van Os (directie) gesproken over dit alles.

Bespreekt u dit aub met uw kind en maak de keuze over de groepsapp.
Ik zal met de kinderen bespreken dat ik deze mail naar ouders heb verstuurd en ik zal opnieuw praten over het gebruik van de app. Ik stuur u de afspraken nog even mee (zie bijlage)


Fijne dag.

Bas van der Wildt

 

De bijzonderheden - 29-09
29-09-2017
Het laatste nieuws

Goedemiddag!
Dit was weer een goede week zeg! De kinderen hebben in groepjes, niet zelf samengesteld , een dierentuin gemaakt. Ze waren helemaal vrij in de uitvoering, als het maar een dierentuin was. Dat betekent: taken verdelen, goed samenwerken, positief zijn en een goed eindproduct leveren. Dat is nog best lastig, maar het is enorm leerzaam!

Elke dag beginnen we tegenwoordig met het geven van een cijfer (-4 tot 4). Zo weet iedereen of er iets leeft waar we iets mee kunnen. Daarna doen we de opstartvragen. De afgelopen week was de vraag: Is 25 een priemgetal? Ook was er een vader met twee zonen aan het vissen. Allemaal vingen ze een vis, alleen kwamen ze thuis met drie vissen... Hoe kan dat nou?! Afgelopen dinsdag was de eerste ronde van Creabizz. Ik hoorde alleen maar enthousiaste verhalen na afloop. Mooi!

Met rekenen zijn we begonnen met de eerste toets van de methode. Voor de toets hadden we nog een aantal lessen waarbij alles nog eens herhaald is.  De lessen van natuur blok 1 zitten er ook op. Volgende week is de toets van natuur blok 1.
Donderdag kwam meester Eddy de straat in fietsen en zongen we allemaal 'Toedeloe'. Daarna lagen we allemaal oud-Hollandse spellen op het schoolplein. Hier konden de kinderen een uur mee spelen. In de middag zongen we geschreven lied voor meester Eddy en kreeg hij alle kaarten.
De kinderen hebben donderdag leerwerk van aardrijkskunde meegekregen. Let op: Dit is pas voor 12 oktober! De kinderen hebben hier dus 2 weken de tijd voor. Eerst leren ze de namen op de kaart, daarna kunnen ze goed oefenen met een blinde kaart. De blinde kaart zit ook tussen de stencils. Handig!

Volgende week begint ook de Kinderboekenweek. Het thema is griezelen... spannend! De schoenendozen zijn bijna allemaal op school. Volgende week vrijdag gaan we beginnen met de griezelhotels!

Dit jaar is er ook weer een kinderboekenmarkt. Op 11 oktober kunnen de kinderen op een kleedje weer boeken verkopen. Tegen die tijd houden we het weer goed in de gaten.

De schoolfotograaf komt op 12 oktober. We gaan in de ochtend op de foto. Dat is over 2 weken. Op die dag gaan we ook naar Theater aan het Spui. We gaan met de bus. Ik ben op zoek naar 1 begeleider. Wie o wie:? Graag even reageren via de mail.

Ok, tot slot de agenda:
Ma 
Juf Debbie
Rekentoets 


Di
Rekentoets
Creabizz 2

Wo
Rekentoets af
Griezelverhaal schrijven
Do
Geen school i.v.m. staking

Vr
Griezelverhaal af
Toets 
Starten met de schoenendoos

Goed weekend!!!!
Meester BasBijzonderheden 22 -09
22-09-2017
Het laatste nieuws

Goedemiddag!
We zijn met rekenen begonnen met het onder elkaar rekenen. Dit is de eerste stap en langzaam gaan we naar een korte manier. Ook hebben we het splitsend rekenen geleerd. Je kunt 60 delen door 6. Dat is een makkie! Vanaf vandaag kunnen we ook 72 delen door 6. We splitsen het gewoon in 60:6 en 12:6. Mooie manier toch?
De oppervlakte en omtrek kwamen ook nog even voorbij. Vrijdag hebben we trouwens pover Whatsapp gesproken. Samen hebben we afspraken gemaakt voor in de groepsapp. De groepsapp wordt goed in de gaten gehouden door iedereen. Vraag er thuis ook eens naar als u wilt. Op deze site staan de afspraken:) Check maar even..

Volgende week is meester Eddy voor het laatst op school. We zingen een afscheidslied voor hem op donderdag. Het zou leuk zijn als de kinderen thuis een kaart maken voor hem. Op die kaart kunnen ze een boodschap schrijven, een tekening maken of hun creativiteit kwijt. Inleveren kan bij mij (voor donderdag). We kunnen de kaarten dan op donderdag overhandigen. Dit is dus het leuke maakwerk:) Wees creatief!


Volgende week maandag gaan we beginnen met de inschrijflijst voor de boekbesprekingen. De uitleg gaat dan ook mee naar huis. De kinderen kunnen vast nadenken over welk boek ze gaan presenteren. Op dinsdag is het tijd voor Creabiz. De kinderen gaan sporten, zingen, schrijven, praten en nog veel meer! Dit is de hele dinsdagmiddag, dus vervallen er een aantal lessen.
Op vrijdag beginnen we met de rekentoets van blok 1. De kinderen herhalen de dagen ervoor nog eens de aangeboden strategieën.

Wat een informatie zeg! Tot slot nog even de agenda:

Ma
Ben ik er gewoon:)
Intekenen voor boekbespreking + brief mee met uitleg

Di
Creabizz

Wo

Do
Inleveren kaart
Gym
Afscheid meester Eddy

Vr
Gym
Rekentoets blok 1
Weekend vieren

Geniet van de nazomer :) Tot maandag!
Meester Bas

 

Bijzonderheden 15-09
15-09-2017
Het laatste nieuws

Goedemiddag allemaal!
Het is weer vrijdag, dus tijd voor het welverdiende weekend! De kinderen zijn lekker een paar dagen vrij. Helaas zien de weersvoorspellingen er niet heel goed uit, maar lekker uitrusten is ook goed! We hebben weer een goede week achter de rug. De werken met de weektaak verloopt goed. Kinderen maken steeds meer gebruik van elkaars kennis. Er zit veel kennis in de klas, dus wachten tot de meester klaar is met uitleggen aan een ander, is zonde van de tijd!
De afgelopen week hebben we het gehad over de voorvoegsels -on, -her en ge. Best interessant om te weten wat die stukjes betekenen! Bij rekenen hebben veel verhoudingstabellen gemaakt. Iedereen heeft het systeem door en dat is mooi, want de verhoudingstabel komt nogal veel voor. Met spelling hebben we het gehad over focus. Richt je echt op waar je mee bezig bent, luister, denk goed na en schrijf het dan pas op. Het gaat dan stukken beter! Op vrijdag hebben we met elkaar gesproken over sociale media. We hebben stilgestaan bij wat het betekent als je iets plaatst. Wees daar voorzichtig mee. Dit geldt ook voor vloggen, appen en chatten. Volgende week gaan we het hebben over de groepsapp en maken we afspraken. Niet iedereen heeft overigens al een telefoon, maar afspraken in zo'n groep blijven gelden.
Wist u trouwens al dat we op vrijdagmiddag een heel gesprek met elkaar hadden over de groep 6b? Kinderen moeten zich veilig voelen en prettig in de klas, dat is de basis! We werken met de gevoelsthermometer. Iedereen geeft een cijfer van -4 tot + 4. Hoe voel je je en waarom? In het gesprek werd duidelijk dat je er voor elkaar moet zijn. Als iemand een keer samen met iemand anders wil spelen, zonder anderen, moet dat kunnen. 

Dinsdag is het Prinsjesdag. Ik ben benieuwd wie er in de stad gaat kijken! De week is kort, dus we hebben geen maakwerk als huiswerk. Dit keer wel leerwerk: leren voor de toets geschiedenis thema 1.
De taaltoets is ook volgende week. Hier mogen kinderen voor leren, maar dit is niet verplicht. We hebben tijdens de lessen en tussendoor de onderwerpen veel behandeld. Het gaat om het vinden van de persoonsvorm, de stam en het hele werkwoord. Ook de woordsoorten komen voorbij: lidwood, zelfstandig naamwoord, bijvoeglijk naamwoord, voorzetsel. Alle woorden van woordenschat zijn aangeboden tijdens de les.

Het is herfst, de Kinderboekenweek (thema griezelen) komt eraan, dus we gaan een leuke knutselopdracht starten binnenkort. Willen jullie een schoenendoos meenemen?

Tot slot de agenda:
Ma - Vrij
Di - Prinsjesdag (vrij)
Wo
Do- Toets geschiedens & gym
Vr - Taaltoets, gym , les Whatsapp

Geniet van je vrije dagen en tot woensdag!
Meester Bas

De bijzonderheden van 8 september
08-09-2017
Het laatste nieuws

Hallo allemaal!
Wat hebben we een topweek achter de rug! We hebben maandag massaal opstekers gegeven aan elkaar. In het midden van een A4 schreef iedereen zijn eigen naam en daarom heen kwam allemaal mooie berichten. Supertof om alle reacties te zien na afloop.
De persoonsvorm is aangeboden en deze kun je onder andere vinden met de vraagproef. Zodra je de persoonsvorm hebt gevonden, kun je met de wie-of watvraag ook het onderwerp vinden.
Met rekenen zijn we alweer bij les 16. De breuken kwamen nog een keer voorbij, maar ook de plus-en minsommen. Hier worden nog weleens wat kleine of slordige foutjes gemaakt. Het gebruik van uitrekenpapier (en dus een getallenlijn met sprongen) raad ik elke weer aan. Uiteindelijk moeten die sprongen in het hoofd zitten en wordt rekenen leuk en makkelijk!

De sfeer in de groep is goed. Er is aandacht voor elkaar en er wordt ook nog eens goed gewerkt. We hebben steeds goede, leuke en serieuze gesprekken. Ook zijn de kinderen gestart met de weektaak. Iedereen heeft verplichte onderdelen en daarnaast ook een extra werkboekje. In dit boekje wordt gewerkt zodra het verplichte werk gedaan is. Op de weektaak staan onder andere redactiesommen. De kinderen moeten bij elke som, hoe makkelijk deze ook is, een berekening maken.

De weektaak wordt beetje bij beetje voor iedereen steeds meer op maat gemaakt. Dit is fijn, want zo heeft ook iedereen wat goed is om te herhalen (soms met extra uitleg) en is er ook uitdaging.

Wist u trouwens dat de groep behoorlijk muzikaal is? Ook zijn ze goed in dramaspellen. Deze week hebben we voor het eerst 'De Dierenwinkel' gespeeld. Dit was nog best lastig, maar het zorgde voor een lach op de gezichten. 

De collages zagen er enorm goed uit! Wat hebben ze dit goed gedaan en wat kwamen er goede woorden voorbij. Toppers!
Volgende week is er ook huiswerk. De kinderen gaan aan de slag met de omtrek en de oppervlakte. We hebben dit in de klas al een paar keer gedaan. De uitleg staat op het blad,
Tot slot nog even over de instapkaarten van Taal Actief: De instapkaarten zijn niet voor iedereen te zien. Wanneer u de instapkaarten per mail wilt ontvangen, stuur dan even een mailtje of geef uw kind een usb-stick mee. 

Agenda:

Ma
DVS
Nieuwe weektaak

Di

Wo

Do
Gym
Huiswerk inleveren

Vr
Gym

Ik wens je een heel goed weekend! Tot maandag!
Meester Bas

 

De bijzonderheden van 1-9
01-09-2017
Het laatste nieuws

Goedemiddag allemaal!
Deze week hebben we hard gewerkt met z'n allen. Wat is de sfeer goed! De kinderen kunnen niet alleen goed werken, maar vooral ook goed luisteren naar elkaar. Dit was goed te zien bij De Vreedzame School.  Op dinsdag had ik leuk nieuws voor de kinderen: ik word weer vader! In maart is Mady (mijn vrouw) uitgerekend! Spannend!!


Met geschiedenis hebben we het gehad over hoe het was om boer te zijn in de prehistorie. Dit zijn vaak leuke praatlessen en soms is het dan niet eens meer nodig om de teksten te lezen.
Dit was ook het geval bij Nieuwsbegrip. We zijn gaan voorspellen en hebben tijdens het lezen vragen gesteld. Zo weet je daarna precies of je de tekst hebt begrepen. De samenwerking verliep goed. De computer maakte de groepjes en dit werkt als een trein. Vaak is de samenwerking met een onbekende stukken beter. 
Met Blits is er ook samengewerkt, maar toen hebben we vooral gekeken naar hulpmaatjes. Als je Blits bijvoorbeeld niet lastig vindt, kun je iemand enorm goed begeleiden. Mijn complimenten hoor!

De lessen van taal gingen over de voorzetsels, lidwoorden, zelfstandig naamwoorden, werkwoorden en bijvoeglijk naamwoorden. We hebben dit bijna dagelijks herhaald. 

Tussen alle lessen door is er tijd voor een energizer. Dit kan een spelletje zijn van de Lama's, maar soms doen we ook een leerspel. Deze week hebben we Raad het Getal gespeeld en noemden we de tafel van 4,5,6 en 7 op. We tellen dan van 1 tot 50 en alles uit de tafel van 5 wordt niet gezegd. 

De eerste twee weken zijn ontzettend goed bevallen. De klas ziet er gezellig uit. Aan de prikborden hangen allemaal verschillende octopussen. We hebben ze maar allemaal Otto genoemd. Ze zien er tof uit! 

Op vrijdag hebben we ook nog lekker gezongen: Je bent pas gek als je normaal bent. Dit is een lied met een duidelijke boodschap: Iedereen is anders en mag zichzelf zijn. 

Het huiswerk is ingeleverd. Bijna iedereen was op tijd. Houd dit in de gaten!

Voor de komende week staat er maakwerk op het programma. Het is een creatieve opdracht van spelling. Alles staat uitgelegd op het meegegeven blad.
Aanstaande maandag geniet ik van een vrije dag met Mees. Op die dag staat Debbie voor de groep.
Dinsdag ben ik er weer.

Ma:
Juf Debbie

Di

Wo
Dylann jarig!

Do
Huiswerk inleveren
Gym

Vr
Gym
Voetbaldag

Goed weekend!
Meester Bas

De bijzonderheden - 25-08
25-08-2017
Het laatste nieuws

Goedemiddag!
De eerste week zit erop en wat was het een leuke en gezellige week. We hebben uitgebreid kennisgemaakt en al veel geleerd.  Wat leuk om te horen dat kinderen thuis onder andere vertellen wat een breuk is. En wat bent u gek gemaakt met alle raadsels! 
De sfeer in de eerste week is goed en er wordt goed gewerkt. De eerste twee weken wordt er vooral gewerkt met het opstartboekje, maar straks zal dit de weektaak zijn. 
In de klas besteed ik veel aandacht aan rekenen. Tussendoor spelen we rekenspellen en bij de opstartvraag zit bijna altijd iets van rekenen. Langzamerhand gaat het tempo omhoog en dit kan alleen als de tafels echt in het hoofd zitten (door elkaar!).  We hebben niet alleen maar gerekend hoor!

Met geschiedenis hebben we het bijvoorbeeld gehad over de prehistorie. Dit zijn vaak leuke praatlessen. Waarom werden de mensen nou steeds meer boer i.p.v. jager?
De instaplessen van taal gingen over verschillende woordsoorten. Dit waren ze niet vergeten hoor! Volgende week beginnen we met het werken in het taalboek.
Tom was donderdag weer in de klas. We hebben hem helemaal bijgepraat over hoe het gaat in de klas. 

Alle kinderen hangen inmiddels in de klas aan de muur. Hierop is precies te zien wanneer ze jarig zijn. Het ziet er gezellig uit!
De kinderen hebben hun eerste huiswerk gekregen: een stelopdracht.  De uitleg is vrijdag meegegeven naar huis. Let op: donderdag inleveren.

Volgende week komt er opnieuw een leuke week aan. Vanaf volgende week starten we ook met flitsen. Het rooster kunt u vinden op deze site.  Denkt u nog aan het inleveren van het invulblad van uw kind? 

De agenda:

Maandag:
- stagiaire in de klas
- De Vreedzame School les 2

Dinsdag:
- knutselen

Woensdag:
- iPads?

Donderdag:
Gym (vergeet je handdoek en andere spullen niet!)
Huiswerk inleveren

Vrijdag:
Gym (vergeet je handdoek en andere spullen niet!)

Geniet van je welverdiende weekend! Ik zie jullie maandag weer!

Meester Bas

We gaan bijna beginnen!
15-08-2017
Nog even vakantie

Hallo allemaal!
Je bent nog een paar dagen vrij hoor, maar 21 augustus gaan we echt beginnen!

Vergeet je spullen niet! Tot maandag!

Meester Bas

b2s-2.jpg