Groep 5B

bijzonderheden
23-03-2018
bijzonderheden

Hallo allemaal,

Hier weer wat nieuws uit groep 5b. Vandaag staat juf Debbie voor de klas en dat vind ik wel weer even heel leuk. Ik mis de kids en het lesgeven best wel een beetje. us ik geniet extra van dit dagje.

Hier het nieuws op een rij:

- We hebben voor de grote rekendag aanstaande woensdag schoenendozen nodig, dus willen jullie die meegeven.

- Maandag willen we graag dat de kinderen info boeken meenemen over het onderwerp van hun spreekbeurt. Juf Amanda zal dan stap 2 bespreken met de kinderen. Hoe zoek je informatie? De kinderen krijgen dan ook het infoboekje mee over spreekbeurten.

- We werken sinds deze week met classdojo. Vraag maar eens aan uw kind wat dit is.

- Sinds 2 weken lezen we ook in duo's, niet iedereen, maar wel de kinderen die dit nodig hebben. Zo lezen ze elke dag hardop. Ook blijft het belngrijk om thuis te lezen.

- We oefenen veel nu juf Amanda en juf Debbie extra zijn. Zo oefenen we klokkijken, de tafels, begrijpend lezen en spelling. Wat fijn dat dit kan.

- Don en Feline hadden de kaartjes van de juf verstopt en om hun terug te pakken moesten ze vandaag op zoek naar een plintenladder. Na een tijdje kwamen ze erachter dat dit niet bestaat. Haha, goed terug gepakt van de juf!

Agenda volgende week:

maandag: juf Amanda

dinsdag: is er helaas geen kijkmiddag voor de ouders (te weinig tijd en spullen helaas), maar zullen we in de klas de muurkranten presenteren aan elkaar.

woensdag: grote rekendag en gym

donderdag: paasontbijt, voorstelling en afsluiting project middenbouw

vrijdag: Goede Vrijdag.

Fijn weekend allemaal!!!

Groetjes juf Debbie

 

bijzonderheden
16-03-2018
bijzonderheden

Hallo Kanjers!

Afgelopen week zijn we bezig geweest met ''De week van het geld''.
Donderdag hebben we een gastles gehad van de moeder van Dewy. Tijdens deze les hebben we een quiz gedaan over alles wat met geld te maken heeft.
Als prijs heeft iedereen een klein spaarpotje gekregen.

Ook zijn we verder gegaan met het thema. We zijn gestart met het maken van de muurkranten. Daar gaan we aankomende week mee verder. wat zijn de kinderen hier goed mee bezig. We willen de muurkranten graag presenteren voor de ouders, dit willen we doen op dinsdag 27 maart. Noteer dit in uw agenda, verdere info volgt.

Woensdag hebben we de toets van Aardrijkskunde thema 3. U kunt thuis de samenvatting doorlezen.

Maandag starten we met de uitleg van de spreekbeurten. We zullen stap voor stap (elke week) de spreekbeurten voorbereiden met de kinderen. De kinderen kunnen met de info die ze krijgen thuis verder aan de slag. Maandag zullen we bespreken hoe je het onderwerp kiest. De kinderen krijgen maandag dan ook een informatieboekje mee met alle info. We zullen jullie elke week op de hoogte houden van de stappen die we bespreken.

De kinderen hebben weer een envelop meegekregen voor All for Africa, uiterste inleverdatum 23 maart.

Maandag staat juf Amanda voor de klas.

Fijn weekend, groetjes de 3 juffen!

 

Bijzonderheden week 11
12-03-2018

Hallo Kanjers!

De afgelopen weken hebben we weer hard gewerkt. De rapporten zijn mee naar huis gegaan en we hebben met iedereen een gesprekje gehad. De toetsen van taal, spelling en rekenen hebben we achter de rug en zijn we gestart met een nieuw thema.

Daarnaast zijn we afgelopen week begonnen met het project; ’zo leven wij’. Hierbij zijn we verdeeld in groepjes van 6 á 7 leerlingen. Deze groepjes hebben allemaal een geloof, 2 feesten en een land gekregen.

De volgende onderwerpen zijn verdeeld:

Islam – Marokko – Suikerfeest/Ramadan – Hadj
Jodendom – Israël – Chanoeka – Pesach
Christendom – Nederland – Kerst – Carnaval
Hindoeïsme – India – Divali – Holi
Boeddhisme – Thailand – Loi Kratong – Feest van de Heilige Tand


Komende weken gaan wij hier informatie over opzoeken op o.a. de Ipad, computer en in informatieboeken. Deze informatie verwerken we tot een muurkrant die we aan het eind van het project aan elkaar gaan presenteren.
Heb je thuis nog boeken (of ga je binnenkort naar de bibliotheek) of voorwerpen die met een van deze onderwerpen te maken hebben, neem het mee naar school! Uiteindelijk willen we per onderwerp een klein museumpje inrichten om elkaar straks wat meer te kunnen vertellen over deze onderwerpen.

Ook is het deze week de ‘Week van het geld’. Vandaag zijn we begonnen met een les over betalen. Welke betaalmiddelen zijn er allemaal? Hoe kan je geld sparen? Komende dagen zullen er nog meer lessen over geld volgen.

 

Groetjes van de drie juffen!

Bijzonderheden
17-02-2018
De Olympische Spelen

Afgelopen dinsdag hebben de kinderen voor de eerste keer met aardrijkskunde een topografie gemaakt. Dis was best even lastig. Wat vult je in en waar kun je al die plaatsen vinden. Ga je dan gewoon zoeken op de kaart van Nederland of ga je het register erbij gebruiken. En dan zie je ineens dat sommige rivieren best lang zijn en dat het dan wel slim is om op 2 plekjes de naam te schrijven. In groep 5 hoeven we alleen de topografie te maken en pas in groep 6 moeten we ze ook gaan leren.

In de klas zijn we ook bezig met de Olympische Spelen. We maken mooie tekeningen met de symbolen, met silhoutten van sporters en de medailles. Ook houden we de stand van de medailles bij. Juf Suzanne heeft een mooi overzicht gemaakt met de gouden, zilveren en bronzen medailles. Daar komen dan de foto's van de sporters bij. Wanneer het kan kijken we ook naar de wedstrijden. Zo hebben we de laatste keer naar het schaatsen gekeken.

Donderdagmiddag was de laatste keer Creabizz van deze periode. De kinderen zijn allemaal weer lekker bezig geweest met maskers van dozen maken, een eigen stadion ontwerpen, toneel spelen, sport en spel en nog veel meer dingen. Het is ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen zijn. In maart komt er weer een nieuwe ronde van de Creabizz.

Zouden jullie willen zorgen dat de kinderen na de voorjaarsvakantie weer een goed gevulde etui hebben. Sommige kinderen werken nu met iniminie potloodjes, zijn gummen kwijt, hebben geen vullingen voor de stabilo pennen en potloden. Een goed moment om alles weer even aan te vullen.

Dinsdag hebben we een inloopmiddag en kan er naar werkjes van de kinderen gekeken worden.

 

Bericht uit de klas
24-01-2018
Wat zijn we lekker bezig !!

Na de kerstvakantie zijn we weer lekker bezig in de klas. Er wordt veel geleerd en hard gewerkt. Juf Suzanne staat nu ook op donderdag en vrijdag in de klas. Hierdoor hebben juf Debbie en Amanda ook weer meer tijd om kinderen extra te helpen. Zo nu en dan laten we ook kinderen andere kinderen helpen bij iets dat zij moeilijk vinden. Na de rekentoets bleken toch een aantal kinderen moeite te hebben met de digitale tijden en dan zeker de halve uren. Half 7 werd genoteerd als 7.30 uur. Vandaag hebben de kinderen die dit al goed beheersen de andere kinderen geholpen. Soms kunnen kinderen het gewoon makkelijker/beter/anders uitleggen dan de juffen...

Foto%2024-01-18%2020%2008%2044.jpg

Met de vreedzame school zijn we bezig geweest met pesten en plagen. Wat is nou pesten en wat is plagen. Wat zijn de grote verschillen en wanneer wordt plagen pesten. De kinderen wisten dit allemaal goed te vertellen en konden ook met eigen voorbeelden aangeven hoe het is om geplaagd of gepest te worden. Met stukjes tekst zijn ze aan de slag te gaan om te kijken of iets een grapje is of dat het plagen of pesten is. Ook hebben we het er over gehad dat je bij pesten een pester hebt, de gepeste, de meeloper en de omstanders. Iedereen heeft zo zijn eigen rol. Volgende week gaan we hier weer wat verder op in. Het is wel heel fijn om te zien dat de kinderen vrij durven te praten over wat ze mee maken of wat soms hun eigen rol in iets is !!

Foto%2023-01-18%2014%2046%2043.jpg

De eerste toetsen zitten erop. Volgende week maandag en dinsdag hebben we begrijpend lezen en donderdag en vrijdag nog spelling. Dan zit het er alweer op. De juffen kunnen dan alles gaan bekijken en de rapporten maken. Heeft u het rapport nog niet meegegeven, wilt u dat dan zsm doen.

Nu juf Suzanne bijna de hele week voor de klas staat, is het handig dat zij ook mail krijgt als er iets is. Vergeet u haar niet te mailen:

s.vandenberg@obszonnebloem.nl

Juf Suzanne is vorige week begonnen met de les bruggen bouwen. De kinderen moesten proberen zo een sterk mogelijke brug te bouwen en op dit moment worden ze uitgestest. U hoort vanmiddag thuis vast wel wie de sterkste brug had.

Voor nu een fijn weekend en tot maandag!

Groetjes van de 3 juffen

Van wie is welke kerstboom
14-12-2017
Doe jij mee met de prijsvraag ??

Tijdens het kerstdiner zullen we een prijs uitreiken aan de persoon die geraden heeft welke kerstboom van welke juf is.

Lever voor dinsdag je antwoord in op school bij een van de juffen !!

Foto%2013-12-17%2017%2015%2031.jpg

Alweer een tijdje geleden
09-11-2017
Alweer een tijdje geleden

Hallo allemaal,

Het is alweer even geleden dat u van ons wat heeft gehoord. Ik ga jullie even bijpraten.

We hebben de afgelopen weken hard gewerkt, er zijn weer toetsen geweest en we hebben onze mappen bijgewerkt.

Dat doen we elke keer na een toets. De kinderen krijgen dan hun beoordeling te horen, dat vullen ze in en gaan zelf nadenken over hoe ze gaan oefenen. Dit doen we voor alle vakken. Op de inloopmiddag van vanmiddag heeft u in de map kunnen kijken. Ook kijken de kinderen naar hun eigen (werk)houding en gedrag in de klas.

Wij gaan n.a.v. deze formulieren in gesprek met de kinderen, maar door omstandigheden lukt dat dit keer helaas niet met iedereen. De kinderen krijgen daarom een blad mee naar huis waar u samen kunt praten over een aantal vragen. Deze vragen samen met de map gebruiken we tijdens het gesprek. Kon u niet naar de inloopmiddag komen, dan kan u altijd een aparte afspraak maken om eens te komen kijken. Geen probleem.

Na de kerstvakantie was de afsluiting van het thema. De kinderen hebben opgetreden voor de groepen 3, 4 en 5. En op vrijdag hadden we filmmiddag met een geweldige traktatie van Jasper, erg griezelig.
Alle foto's die gemaakt worden plaatsen wij in de fotomap via google (volgens mij), deze passen wij gedurende het jaar steeds aan.

Wij zijn nog even doorgegaan met het thema, zodat de klas er nog griezelig uitziet voor de inloopmiddag. Morgenmiddag gaat alles mee naar huis, want volgende week....

Verder zijn we nu echt aan het werk met de keuzetaak. Hier staan verplichte onderdelen op en keuzeactiviteiten. Heel veel kinderen kunnen al goed plannen. Maar is het niet af, dan geen probleem. We leggen geen druk op de kinderen dat het moet, maar we leggen de verantwoordelijkheid wel bij hun neer. Wat is handig om eerst te gaan doen en daarna en dan.... Veel kinderen kunnen dit al goed overzien.

Verder is de agenda op de site ook weer bijgewerkt.

Mocht we elkaar niet gezien hebben op de inloopmiddag, dan zien we elkaar volgende week bij de gesprekken.

Groetjes van de 3 juffen!

Kinderboekenweek
15-10-2017
Griezelig eng !

De afgelopen 2 weken zijn we bezig geweest met het thema van de kinderboekenweek, griezelig eng. We hebben griezelige potje gekleid, heksen op bezemstelen gekleurd en het dansje van Kinderen voor Kinderen geoefend. Afgelopen woensdag mochten de kinderen voor het eerst boeken verkopen op de boekenmarkt. En als echte marktkooplui stonden ze hun boeken te verkopen. Op dinsdagmiddag kwamen de opa's en oma's voorlezen in de klas en de middag werd afgesloten met gezelschapspelletjes.

 

Naast alle leuke dingen hebben we natuurlijk ook nog gewerkt. We hebben van alle vakken de eerste toetsen gehad. De kinderen werken met hun portfolio's en gaan na de toetsen kijken wat ze goed hebben gemaakt en waar ze nog mee moeten gaan oefenen. Nu hebben we ook goed gekeken naar de toetsen van de zaakvakken. De kinderen konden, nadat ze hun toetsen hadden bekeken, goed aangeven waarom ze een toets goed of minder goed hadden gemaakt. Het kwam bijv. door de zenuwen of omdat ze vragen waren vergeten in te vullen. Wij vinden het super knap dat ze dat al zo goed kunnen en dat ze er ook durven te praten !!

Nu lekker genieten van de vakantie !!

De afgelopen 2 weken
25-09-2017
De afgelopen 2 weken

Er zijn alweer 2 weken voorbij. Of eigenlijk anderhalve week. Vorige week waren de kids lekker 2 dagen vrij en als ik alle verhalen hoorde, was dat best even lekker.

Met rekenen hebben we inmiddels de tafel van 6 erbij geleerd, dus deze kan thuis geoefend worden. Blijf ook de anderen tafels herhalen.

Met spelling en taal hebben we de eerste toetsen gemaakt en deze hebben we ook met de kinderen bekeken. Wat heb ik goed gemaakt en wat vind ik nog lastig. We hebben de doelen ingevuld en als de kinderen iets lastig vinden, maken zij de herhalingsles. Hebben de kinderen het goed gemaakt, dan kunnen ze zichzelf uitdagen.

Het was even een werk om de mappen in te vullen, maar de kinderen vonden het wel erg leuk en handig. Mocht nog niet alles op school zijn, wilt u dit dan meegeven aan uw kind. (multomap, tabbladen van papier)

Donderdag vieren we het afscheid van meester Eddy en hebben we deze dag ook creabizz. En verder leren we het liedje van kinderen voor kinderen aan, als het lukt komt er een optreden voor de ouders aan. Ik hou jullie op de hoogte.

De toets van natuur is op vrijdag 6 oktober.

Groetjes de 3 juffen

Rare week
11-09-2017
Rare week

Vorige week was de start even raar. Juf Amanda was ziek en juf Suzanne stond de hele dag voor de klas. Op dinsdag waren ineene beide juffen ziek en stond juf Kim voor de klas. Gelukkig was juf Debbie er de rest van de week.

Ik heb super met ze gewerkt. We hebben hard gewerkt aan hoe we het willen hebben in de klas, geoefend met snel stil zijn en klaar zitten en gemerkt dat het tempo toch echt wat omhoog gaat in groep 5. Maar wat was ik trots op ze!!!

We hebben met taal een verhaal geschreven over een heks, met spelling hebben we de categorie eer, oor en eur geoefend en met rekenen veel sommen tot 100 gemaakt en weer samengewerkt met de herhalingsles. Dat gaat ook echt zo goed!

Vrijdagmiddag hebben we hele leuke, enge, schattige monstertjes gemaakt met wasco. Daar gaat volgende week de ecoline op en dan komen ze te schitteren aan de lijn.

Vandaag zijn juf Amanda en juf Suzanne er allebei weer. Volgende week maandag en dinsdag zijn de kinderen vrij!

Tot de volgende bijzonderheden.

 

Echt aan de slag
01-09-2017
Echt aan de slag

Afgelopen maandag zijn we echt begonnen en dan bedoel ik met het echte groep 5 werk. De eerste lessen van taal, rekenen en spelling zij gemaakt.

Met rekenen hebben we de tafels weer geoefend. Dit is ook belangrijk om thuis te blijven oefenen, We hebben ook sommen tot 100 gemaakt, dit doen we of op de getallenlijn of door de tienen en de enen bij elkaar op te tellen.

 

Op vrijdag hebben we altijd de herhalingsles en dan oefenen we alles nog een keer. Maar..... dat doen we niet alleen. Op vrijdag werken we in maatjes en dan helpen we elkaar. We koppelen een kind van aanpak 1/2 aan aanpak 3/4 en dan werken ze samen aan de sommen. Dit was een groot succes, vraag er maar eens naar.

IMG_0848.JPG

IMG_0847.JPG

IMG_0845.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0846.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met taal hebben we woorden in alfabetische volgorde gezet, ppfff lastig. Oefen thuis het alfabet eens. Ook zijn we aan de slag gegaan met werkwoorden, bijvoeglijk naamwoorden en zelfstandig naamwoorden. Pppffff nog moeilijker....

We hebben op vrijdag de eerste les van natuur gehad, dat was erg leuk!

Deze week vierden ook 3 kids hun verjaardag. Luuk, Robynn en Jasper alsnog gefeliciteerd!

IMG_0850.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0851.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0849.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op vrijdag hebben de kinderen zo goed gewerkt, dat ze 30 minuten vrije speeltijd verdient hadden. Dat was vrijdagmiddag erg fijn, lekker gezellig een spelletje spelen samen.

Voor nu een fijn weekend.

Groetjes de 3 juffen.

Eerste schoolweek
25-08-2017
Eerste schoolweek

eerste_schoolweek.jpg

De eerste week zit erop en wat hebben we een goede start met elkaar gehad.

Op maandag was iedereen best zenuwachtig, zowel de kinderen als de juffen. We hebben veel gepraat en gesproken over hoe wij het graag willen in de klas, we hebben uitgelegd waar alles te vinden is, we hebben gekletst over de vakantie en we hebben meteen al gewerkt.

Er waren ook drie juffen deze dag, wat een bofkonten zijn ze.

We zijn deze week rustig begonnen, we hebben de instapweek van rekenen, taal en spelling gedaan. Maandag starten we echt met de boeken en de eerste echte lessen van groep 5.

Verder hebben we lekker geknutseld, de boevenkalender is al door velen bewonderd op de kennismakingsavond. Fijn dat er zoveel ouders waren.

We hebben ook al lekker gezongen, dat proberen we veel te doen dit jaar. Dit brengt heel veel plezier met zich mee.

Verder hebben we ook mooie zomertekeningen gemaakt, binnenkort te bewonderen.

De klassenafspraken hangen in de klas die we met elkaar gemaakt hebben, zo zijn we allemaal verantwoorlijk voor ons eigen handelen en gedrag. En op vrijdag deden we een rondje speeddaten, zodat ook Gijs en Britt en de klas elkaar beter leren kennen.

Zoals jullie lezen was het een geweldige eerst week en dat zetten we door naar de rest van het jaar!

Het wordt een topjaar!

Fijn weekend, groetjes de juffen.

 

We gaan bijna beginnen
16-08-2017
Nog even vrij !

De klas is ingericht.

Wij zijn er klaar voor en hebben er veel zin in.

Tot maandag !

Juf Amanda, Debbie en Suzanne

Back-To-School-Minions-Picture.jpg