Groep 5A

Nieuws
24-11-2017

Beste ouders,

Helaas was juf Lara deze week ziek. Maandag zijn de kinderen verdeeld en dinsdag kon gelukkig juf Annemarie in onze groep lesgeven.

Aankomende maandag is er Creabizz. Kinderen die bootcampen mogen met sportkleding naar school komen. Vanaf deze week is er gym op dinsdag en woensdag zoals eerder vermeld.
We hebben deze week aardrijkskunde thema 2 afgesloten. Volgende week vrijdag 1 december hebben we er een toets over. Les 2 hoeven de kinderen niet te leren, ook de begrippen hiervan niet. Dus graag wel les 1,3 en 4 thuis bekijken.

Fijn weekend allemaal,
groeten Juf Machteld en Juf Lara

Nieuws groep 5a!
17-11-2017

Beste ouders,

We zijn heel trots op alle kinderen dat zij zo goed een gesprek hadden met de juffen deze week. En ook op de ouders die er in stilte bij hebben gezeten! Alle kinderen hebben goed nagedacht over iets waar ze de komende tijd aan gaan werken. Misschien iets in hun werkhouding of extra oefenen met lezen, voor spelling, de tafels, noem maar op.

Komende week is er Creabizz. Kinderen die maandag bootcamp hebben, gaan dit buiten doen en moeten sportschoenen aan en een trainingsbroek e.d.

Vanaf volgende week maandag 27 november veranderen de gymtijden. Groep 5a zal dan gym hebben op dindag om 8:45 uur en op woensdag om 9:30 uur. Graag op de kalender schrijven zodat iedereen gymkleren bij zich heeft.

Een aantal kinderen zitten zonder stabilovulling of vulpen. Graag vullingen meegeven of een nieuwe pen. We willen niet dat kinderen met een balpen leren schrijven. Kunt u dit navragen bij uw kind?

Een fijn weekend allemaal!

 

 

Nieuws week 39
01-10-2017

Beste ouders,

Een drukke week was het afgelopen week! Afscheid nemen van meester Eddy, de creabizz en ook nog hard gewerkt.

Afgelopen vrijdag hebben kinderen de geschiedenistoets gemaakt. Komende maandag is de natuurtoets. De samenvattingen kunnen jullie vinden op de website.
Deze week zijn we begonnen met nieuwe spellingwoorden: eeuw, ieuw en uw. We hebben al gemerkt dat er 2 hele moeilijke woorden zijn, namelijk het woord 'nieuwsgierig' en 'schreeuwen'.
Met rekenen hebben we nog eens gekeken hoe de klok in elkaar zit en dat de grote wijzer de minuten aangeeft en de kleine wijzer de uren. Voor de komende toets moeten de kinderen de hele uren, halve uren en kwartieren kunnen aflezen. Blijven jullie thuis ook oefenen met de tafel van 6 en 7? Dan kunnen we binnenkort de tafel van 8 gaan aanbieden.

Aankomende donderdag gaan de leraren staken en is de school dicht.
Nog een fijn weekend!

Groeten juf Lara en juf Machteld

 

Nieuws week 38
22-09-2017

Beste ouders,

Fijn om te zien dat al veel kinderen aan het oefenen zijn thuis met de tafels! Afgelopen donderdag hebben we een tafeltempotoets gedaan en veel kinderen zijn al in snelheid vooruit gegaan. Volgende week bieden we de tafel van 7 aan.

Deze week hebben de kinderen de eerste taaltoets gemaakt. Zij hebben zelf gekeken wat zij goed hebben gedaan en wat er nog geoefend moet worden. Dit hebben zij zelf aangegeven op een formulier wat wordt bewaard in hun portfolio. Iedereen heeft nu een blauwe map om alles in te bewaren. Er zijn kinderen die een eigen map willen meenemen naar school, dat mag natuurlijk ook! Zou wel iedereen maandag tabbladen willen meenemen met minimaal 6 tabs? Dan kunnen we alles in de map netjes ordenen.

Aanstaande vrijdag 30 september is de eerste geschiedenistoets over de jagers, verzamelaars en Romeinen. Heel veel informatie in een hoofdstuk! Kinderen kunnen de samenvatting nog leren hiervoor, maar dat hoeft niet. De samenvattng en woordenlijst staan op de website.

Komende donderdag neemt meester Eddy afscheid en zal er een leuke activiteit zijn voor de kinderen. Ze hebben we gewoon gym in de middag. Ook is er in de ochtend nog Creabizz met het thema griezelen.

Een fijn weekend allemaal!

groeten juf Lara en juf Machteld

 

Nieuws uit groep 5a!
15-09-2017

Beste ouders,

We zijn hard aan het werk in de klas. Deze week zijn we gestart met de tafel van 6. Kinderen oefenen hiermee in een tafelboekje. We hebben de kinderen uitgelegd hoe belangrijk het is om de tafels te automatiseren. En dat dit betekent dat je het antwoord van een tafel binnen 2 seconden kunt opnoemen! Hiervoor moet je dus goed blijven oefenen. Ook zou het fijn zijn als kinderen thuis de tafels kunnen oefenen op snelheid. Er zijn hiervoor leuke apps of websites. Begin dan met de tafels die het kind beheerst en breidt het dan steeds uit met een extra tafel. Donderdag om de week geven we een tempotoets van de tafels die tot nu toe zijn behandeld. We kijken hoeveel sommen de kinderen maken in 4 minuten. Het streven is 80 sommen in 4 minuten. De kinderen houden bij hoeveel tafels zij steeds maken in deze 4 minuten en kunnen zo hun vooruitgang zien.

Ook zijn we bezig met klokkijken. Het helpt erg als u thuis zo nu en dan vraagt hoe laat het is en uw kind helpt met klokkijken. Of dat u vraag hoe lang het nog duurt voordat het etentenstijd is bijvoorbeeld.

Na de herfstvakantie beginnen de boekbesprekingen. Alle kinderen hebben een datum gekozen waarop ze hun boekbespreking houden een een formulier met uitleg over de boekbespreking mee naar huis gekregen. De data hangen in de klas. De kinderen kunnen zelf zien en opschrijven wanneer zij hun boekbespreking hebben. Het is wel de bedoeling dat de kinderen een nieuw boek lezen voor deze boekbespreking zodat deze nog vers in het geheugen zit.

We zijn in de klas bezig met de werkhouding. Wanneer kun je goed en rustig werken? Kinderen gaan leren om zelf te kijken naar hun werkhouding en te kijken wat ze hierin kunnen verbeteren. Dit bewaren we in hun portfolio. We zien soms dat kinderen speelgoed mee naar school nemen. Dit willen wij natuuriljk niet zien tijdens de les omdat dit erg afleidt. Wilt u er op letten dat uw kind geen speelgoed, slijm, knuffels e.d. mee naar school neemt?

Maandag en dinsdag zijn de kinderen vrij. Tot woensdag!

Juf Lara en juf Machteld

 

Gymrooster
14-09-2017

 Beste ouders,

Hierbij het gymrooster voor de maandag voor de komende maanden voor groep 5a:

25 september
9 oktober
30 oktober
13 november
27 november
11 december
8 januari
22 januari

 

 

 

 

Eerste bijzonderheden
06-09-2017

Beste ouders,

Eindelijk een berichtje van ons. We hopen dat de kinderen al een beetje gewend zijn.

We zijn de eerste weken begonnen met elkaar op een heleboek manieren leren kennen. We hebben kennismakingsspelletjes gedaan, een verjaardagskalender gemaakt, en natuurlijk heel hard gewerkt! Zoals jullie hebben gehoord leren de kinderen aan elkaar schrijven. Iedere dag leren ze er een letter bij en we hopen dat na de herfstvakantie alle kinderen de schrijfletters kennen en ze kunnen toepassen in al hun werk. Dit zal best wat tijd kosten. Er zijn zelfs al kinderen die het proberen en het al best goed kunnen.

Met rekenen zijn we begonnen met sprongen vooruit: Waar ligt een getal op de getallenlijn, het maken van sprongen op de getallenlijn, en natuurlijk de tafels. We hebben gemerkt dat de tafels erg zijn weggezakt. Zou u met uw kinderen te tafel van 1 t/m 5 en 10 willen herhalen? De kinderen kunnen zich ook inloggen op Rekentuin en thuis oefenen. De tafel van 6 komt er binnenkort aan. De kinderen krijgen een aantal oefenmomenten en daarna wordt het getoets en moeten ze geautomatiseerd zijn. We willen benadrukken dat het ontzettend belangrijk is om de tafels te beheersen voor het verdere rekenwerk op de basisschool.

Met taal zijn we begonnen met het woordbenoemen van zelfstandig naamwoorden, bijvoeglijk naamwoorden, werkwoorden en lidwoorden. Het thema is 'regels'. Met spelling hebben we geoefend met ng/nk en zijn we bezig met -eer/-oor/-eur.

Met geschiedenis gaan we volgende week les 4 al doen en zal er een toets zijn op woensdag 27 september. De samenvatting staat op de website.

Natuurlijk zijn al deze vakken erg belangrijk maar voroal zijn we bezig met de groepsdynamiek, veiligheid en welbevinden. Aan deze onderwerpen gaan wij de komende weken heel veel aandacht besteden.

Vergeet niet dat het 18 september studiedag is en de kinderen vrij zijn. De 19e is het prinsjesdag, dan zijn de kinderen ook vrij.

Als er vragen zijn kom gerust langs.

groeten van Lara en Machteld