Groep 3B

17 november
17-11-2017

Beste ouders,


Afgelopen week zijn we begonnen met ons klaar te maken voor de intocht van de goed heiligman!
De klas is versierd en we volgen nauwkeurig het sinterklaasjournaal, want wat is het spannend en wat gebeuren er een rare dingen. Zoals zo velen hebben ook wij cadeautjes gevonden die van de boot af zijn gevallen. Ze waren via het riool naar boven gekomen en lagen in de wc van de kinderen en in de wc van de juffen en de meesters. We hebben de pakjes goed laten drogen en we hopen dat zwarte piet en Sinterklaas de pakjes zaterdag- of zondagnacht op kunnen komen halen. De meeste kinderen hebben al een schoentje meegenomen naar school, maar sommigen nog niet. Volgende week maandag kunnen de schoentjes ook nog in de vensterbank gezet worden, want je weet maar nooit wanneer zwarte piet of Sinterklaas langs komt?!?!

IMG_5442.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samen met groep acht zijn we begonnen met het maken van stoomboten. Volgende week donderdag komen de kinderen van groep acht nog een keertje helpen om ze af te maken. Heel leuk om te zien hoe de kinderen van groep drie samenwerken met de kinderen van groep acht! 

Afgelopen week zijn ook de tienminutengesprekken geweest. Het is altijd fijn om alle ouders van de kinderen gezien en gesproken te hebben. Wij beide hebben de gesprekken als fijn ervaren.

De groepsvorming in de klas verloopt goed. De kinderen kennen elkaar, de conflicten worden minder en iedereen heeft aansluiting gevonden in de klas. Dus de eerste doelen zijn behaald. Wat we wel zien is dat er met name bij de meisjes twee groepjes zijn ontstaan. We zouden graag zien dat alle meiden met elkaar overweg kunnen en met elkaar spelen. In de klas zijn we hier mee bezig, met name door verschillende coöperatieve werkvormen toe te passen en om dan verschillende meiden aan elkaar te koppelen. Daarnaast stimuleren wij het ook dat de verschillende meiden met elkaar afspreken buiten school. We zijn namelijk van mening dat ze allemaal heel leuk met elkaar overweg zouden kunnen, maar hier moeten de meiden zelf eerst ervaring in op doen. We hopen dat de papa’s en mama’s ons hierin kunnen steunen.

Sinds deze week doen wij mee met Schoolfruit. Elke week krijgen we fruit en groenten van deze organisatie. We doen hieraan mee omdat wij een Gezonde School zijn en wij kinderen kennis willen laten maken met de verschillende fruit en groenten soorten. Deze week hebben we genoten van wortels, peren en mandarijnen! En we vonden het heerlijk!

Volgende week hebben de kinderen weer alleen op dinsdag gym. Dus vergeet de spullen niet in te pakken.


Dat was het weer voor deze week! Heel veel plezier morgen bij de intocht! 

 

Groetjes Rosalie en Kim 

 

sint.jpg

10 november
10-11-2017

Beste ouders,

Helaas konden we vorige week geen bijzonderheden op de site zetten omdat het internet er op school uit lag. Maar gelukkig werkt alles nu weer!
We boften, want deze week mochten we met de klas naar het museum. We gingen naar Muzee in Scheveningen en de moeder van Kick was ook gezellig mee. De kinderen hebben daar gekeken hoe de mensen vroeger vis vingen en hoe ze leefden. Daarna mochten de kinderen allemaal dieren bekijken die in of bij de zee wonen en hebben ze gespeurd naar schelpen. Als verrassing kregen de kinderen ook een mooie schelp mee! Ze vonden het volgens mij erg leuk en het was best spannend om op pad te gaan, maar het ging super!

In de klas is het griezelthema inmiddels opgeruimd en genieten we nu even van een beetje rust voordat we ons aan de Sintperiode beginnen. We hebben al het een en ander ingefluisterd gekregen van een Piet en het lijkt een erg leuke tijd te gaan worden. Omdat het dit weekend Sint Maarten is hebben we lampionnen gemaakt in de klas, ze zijn erg mooi geworden al zeggen we het zelf.

Met lezen hebben we deze week kern 3 afgerond en gaan we volgende week alweer aan kern 4 beginnen. We hebben wel veel moeilijke letters geleerd deze kern, zoals de oe en de ij. En ook die b en d blijven lastig om uit elkaar te houden. Maar we blijven gewoon net zo lang oefenen totdat we precies weten hoe het zit!
Met de Vreedzame school zijn we begonnen aan het blok “we hebben oor voor elkaar” waarbij we het hebben over goed luisteren naar elkaar. Zo proberen we conflicten te voorkomen, of makkelijker op te lossen. Ook hebben we deze week met de kinderen een lijst met taakjes gemaakt die moeten gebeuren om de klas netjes te houden. Iedereen heeft nu een taakje en zo zorgen we samen voor een opgeruimde klas.

Er gebeurden ook wel een paar vreemde dingen in de klas deze week, daar hebben we van geleerd. Zo pakken we geen spullen meer stiekem van elkaar af, want dat is eigenlijk pikken. En we hebben ook afgesproken dat als je iets vindt je dat niet mag houden maar probeert uit te zoeken van wie het is.
Komende week spreken we jullie op de tafeltjesavonden, fijn om te horen hoe de kinderen thuis in hun vel zitten en te vertellen over hoe het in de klas gaat! Tot dan!

Fijn weekend!

 

27 oktober
27-10-2017

Beste ouders,

We zijn week begonnen met 29 leuke vakantieverhalen, wat hebben ze een hoop gedaan! Het was weer even wennen ’s ochtends, maar ze hadden zo de smaak weer te pakken. We konden zien dat de batterijtjes weer helemaal opgeladen waren en ze hebben hard gewerkt deze week!

We zijn nog volop aan het griezelen in de klas, met als hoogtepunt ons optreden in de gymzaal dinsdag met de middenbouw. We zonden het liedje van de 6 heksen en toen stopte de muziek er opeens mee! Maar, als echte artiesten gingen ze gewoon door met hun optreden en kregen ze een hard applaus. Vandaag zat de klas opeens vol met griezels, wat zagen er leuk uit. Volgende week sluiten we het thema griezelen af, nemen een weekje rust en maken ons dan op voor de Sintperiode.

Met lezen hebben de kinderen de eerste tweetekenklinker geleerd, de oe. Nu kennen we van elke letterfamilie een letter! Ze kennen nu ook de b en de d, dat is nog best wel lastig! Daar oefenen we de komende tijd veel mee. Tijdens de rekenles lag er deze week 2 keer een brief voor de kinderen klaar van Waku-Waku. Wie dat is, dat weten we nog niet precies! Maar hij heeft de kinderen 2 keer zijn rekenwerk opgestuurd en gevraagd of ze het willen nakijken.

Volgende week dinsdag is de laatste werkdag van juf Kirsten. Wij hebben dan geen gym, dus vandaag was de laatste gymles van juf Kirsten. Volgende week gymmen wij ook op vrijdag niet. De 3 weken daarna gymmen de kinderen elke dinsdagmiddag en niet op vrijdag en krijgen ze les van juf Anita. Na die 3 weken begint de nieuwe gymjuf, juf Elise, en zal er ook een nieuw gymrooster komen. Dat krijgen jullie nog van ons.

Op 7 november gaan we met de klas naar het museum. We zijn op zoek naar een ouder die het leuk vindt om mee te gaan. We vertrekken ’s ochtends meteen en zijn rond 11.00 terug. Mocht je tijd en hebben en het leuk vinden dan kan je Rosalie daarover mailen.

Fijn weekend!
Kim en Rosalie

13 oktober
13-10-2017
Bijzonderheden

Beste ouders,


Hierbij de langverwachte eerste update vanuit groep 3b! Vanaf nu kunnen jullie een wekelijks een berichtje op deze site van ons verwachten.
We zijn dit jaar op een nieuwe manier begonnen in groep 3; zonder vaste plekjes, meer kringactiviteiten en ruimte om te spelen in verschillende hoeken en op momenten op de dag. Dat bevalt erg goed. We merken dat de kinderen elkaar in deze periode al goed hebben leren kennen en de sfeer in de groep is gezellig. Aan het begin van het jaar was het allemaal best spannend, veel nieuwe dingen en nieuwe kinderen, maar inmiddels weten ze wat ze kunnen verwachten in groep 3.


Met lezen hebben we nu al 14 letters aangeboden. Deze letters waren bij de meeste kinderen al bekend, maar nu kunnen ze deze ook schrijven, weten ze bij welke letterfamilie ze horen en passen ze toe in verschillende situaties. De werkboekjes die bij de methode horen maken ze ’s ochtends zelfstandig als ze binnen komen in de klas en tijdens de leeslessen zijn we vooral bezig met het lezen van verhaaltjes en teksten en het functioneel schrijven. Bij kinderen die al een hoger technisch leesniveau hebben ligt de nadruk minder op het oefenen met automatiseren, maar meer op het lezen met begrip.


Naast lezen oefenen we ook elke dag met rekenen. Dat doen we nu vooral spelenderwijs en we hebben veel aandacht besteed aan tellen en het rekenrek. Dit is de basis waar we straks op doorgaan. Na de herfstvakantie gaan we verder met het oefenen met getallen en zullen we veel oefenen met splitsen. Ook komt de rekenvogel, Waku-Waku, na de herfstvakantie af en toe op bezoek in de klas. Wat hij precies komt doen houden we nog even geheim.

Deze eerste periode hebben we met de vreedzame school veel aandacht besteed aan het creëren van een positieve groep. Dat hebben we gedaan door elke dag met de kinderen te bespreken hoe het nu gaat in de groep en ze hier zelf eigenaar van te maken. We leren de kinderen om ruzietjes eerst zelf op te lossen. Wellicht hebben jullie thuis opgemerkt dat er best wat ruzietjes zijn in de groep, dat is heel normaal in deze eerste fase van de groepsvorming. We bespreken dit meestal na in de groep en kijken wat we ervan hebben kunnen leren. We bieden ze hiervoor handvatten aan, zoals de drie petjes die je op kan hebben als je een conflict hebt. De rode pet staat voor boos, dan moet je eerst even afkoelen voordat je het gaat oplossen. De blauwe pet staat voor bang, dan moet je hulp vragen en tot slot de gele pet, dan ben je rustig en wil je het conflict oplossen.

Verder zijn we op dit moment druk bezig met het thema griezelen. Wat leuk dat zoveel kinderen iets van huis mee hebben genomen, er wordt flink gegriezeld in de klas! Na de herfstvakantie gaan we nog 2 weken met dit thema door, daarna hebben we een week geen thema voordat we ons in de Sintperiode storten. Dat wordt een hele leuke, spannende tijd.

Tot slot nog een aantal organisatorische punten:

  • Na de herfstvakantie komen de kinderen zelf naar beneden, wij brengen ze niet meer. We sturen de kinderen iets voor 12 uur en iets voor 3 uur naar beneden zodat ze rustig de trap af kunnen. In het begin vinden sommige kinderen dit spannend, dus het zou fijn zijn als papa/mama/de oppas er al staat als ze beneden komen. Willen jullie ook goed opletten op de dinsdagen dat we gym hebben dat jullie bij de andere uitgang staan?
  • We bouwen het brengen naar de klas langzaam af. Na de vakantie mogen de ouders nog op woensdag mee naar boven, op maandag niet meer.
  • Willen jullie in de vakantie de kinderen goed controleren op luis/neetjes, de maandag na de vakantie worden de kinderen in de klas gecontroleerd en het zou fijn zijn als we luisvrij zijn!
  • Willen jullie er echt op toezien dat de kinderen hun gymkleding op de gymdagen bij zich hebben? Tot nu toe is het pas 1 gymles gelukt dat iedereen z’n kleding bij zich had. Verder zien we lange broeken en broeken met zakken/lusjes. Voor de zekerheid nog eenmaal de informatie uit de schoolgids over de gym: Vanaf halverwege groep 3 is douchen verplicht na iedere gymles. Uw kind heeft hiervoor een handdoek nodig. We gymmen het liefst op blote voeten, dat is ook erg goed voor de spierontwikkeling van de voeten. Zijn er ouders die graag willen dat hun kind schoentjes draagt, of als kinderen voetwratjes hebben, dan schoentjes met stroeve zolen (turnschoentjes of gymschoentjes met buigbare zolen) Ritmische schoentjes zijn veel te glad en dus gevaarlijken sportschoenen zijn te zwaar en niet goed te gebruiken bij de verschillende turnonderdelen. Verder gymmen we in een kort broekje zonder zakken, riemlussen e.d. en een T-shirt, zonder capuchon of andere aanhangsels. Een gympak kan ook. Balletpakjes hebben vaak rokjes, en dat is ook weer gevaarlijk. Tijdens de gym, moet bij iedereen waarvan het haar in een staart kan, ook echt in een staart. Los haar zit vaak voor het gezicht waardoor je niet kan zien waar je klimt, rent, loopt of wanneer je de bal moet vangen. Zorg dus bij lang haar voor een elastiekje. Geen sieraden tijdens de gym. Alle ringen, kettingen, horloges, oorbellen en armbanden blijven in de klas, op het tafeltje in de gymzaal of thuis. De school is niet verantwoordelijk voor zoekgeraakte spullen.

Als juffen hebben we het heel gezellig in de klas. Het is een enthousiaste groep, ze zijn heel lief voor elkaar en ook voor ons. We hebben er veel plezier in! We vinden het ook een erg leuk initiatief dat er een ouderborrel wordt georganiseerd. Wij zullen niet op deze borrel aanwezig zijn, omdat we vinden dat het echt iets van de ouders is. Jullie zijn een groep t/m groep 8, maar wij nemen na dit jaar afscheid van de groep.
Dan wensen we jullie voor nu allemaal een hele fijne vakantie toe, de kinderen zijn er aan toe!

Groetjes,
Kim en Rosalie