Groep 3B

15 maart
15-03-2018

Daar zijn we weer!
Na een lekkere voorjaarsvakantie waren alle kinderen vorige week weer uitgerust op school. Ze hadden weer een hoop mooie avonturen meegemaakt, maar het spannendste die dag was wel het krijgen van het eerste rapport in groep 3. Ik heb aan de kinderen verteld dat ik heel erg trots op ze ben, omdat ik zie dat ze allemaal hun best doen. In de klas hebben we het rapport niet bekeken, ik heb ze gevraagd om dat thuis samen met papa of mama te doen, omdat het best ingewikkeld is. Leuk om te horen hoe jullie de rapporten hebben gelezen en te zien hoe trots jullie op de kinderen zijn. Helemaal terecht! Het was ook erg fijn om te horen dat de kinderen met veel plezier naar school gaan.

We zijn er inmiddels achter dat het rekenen een succes is in de groep. Zoals we vertelden tijdens de kennismakingsavond (jeetje, wat is dat alweer lang geleden) gebruiken we niet alleen de methode, maar doen we ook veel activiteiten en spelletjes. We hoorden dat sommige spelletjes thuis ook nagespeeld worden! We gaan dus zeker door op deze ingeslagen weg, want het levert plezier en inzicht op. De kinderen kunnen thuis, als ze dat willen, oefenen op de rekentuin. Dat hoeft natuurlijk niet, maar het kan wel. Ik zal daarvoor een lijst met inloggegevens mailen. We gaan de komende tijd in de groep veel oefenen met plus- en minsommen. We werken nu nog vooral aan het inzicht rondom deze begrippen, maar binnenkort beginnen we ook met het oefenen van de sommetjes op tempo. Aan het eind van groep 3 moeten de kinderen de sommen t/m 10 uit hun hoofd weten. Voor de kinderen die dat al beheersen gaan we natuurlijk ook verder met de andere sommen. Daarnaast werken we elke dag aan het getalbegrip t/m 100. De kinderen vinden het vooral leuk om een getal te raden op de getallenlijn. Dat spel spelen we erg vaak en lijkt nooit te vervelen!

Over het lezen hebben we gehoord dat de kinderen veel om zich heen proberen te lezen, dat is een goed teken! De kinderen beginnen te ervaren dat het lezen ook iets op kan leveren; je komt iets te weten, of je hebt plezier in wat je leest. De komende tijd werken we eraan om steeds vloeiender en vlotter te leren lezen. We schrijven ook veel om het lezen te ondersteunen. Voor de vakantie hebben de kinderen een prachtig elfje geschreven om het thema vogels af te ronden. Ze hebben dit ook voorgedragen voor de groep, op de kruk van de juf, en dit deden ze ontzettend goed! Al die mooie schrijfproducten plakken we in een plakboek dat ze aan het eind van het jaar mee naar huis mogen nemen.

Het thema vogels hebben we dus afgerond en we zijn nu met een nieuw thema begonnen: Zo leven wij! We richten ons hierbij op verschillende geloven en zijn deze week met het boeddhisme begonnen. Bijna alle kinderen hebben thuis een beeldje of afbeelding van Boeddha en we hebben onderzocht wie dat nou eigenlijk is. Inmiddels staan er al een heleboel mooie Boeddha's in de klas die de kinderen mee van huis hebben genomen, maar we zijn ook bezig met onze eigen Boeddha's te maken. Daarvoor mogen de kinderen een schoenendoos mee naar school nemen, daar zetten we het beeldje in. We maken dan een plekje om stil te zijn, een thema wat bij de verschillende onderdelen terug komt. Mochten jullie thuis meer materialen hebben die bij dit thema passen dan mogen de kinderen dat zeker meenemen. We gaan het hindoeïsme, christendom, jodendom en de islam ook nog bespreken. De kinderen vinden het erg interessant merken we!

Tot slot nogmaals het verzoek om alert te zijn op het meegeven van de gymkleding op woensdag en vrijdag. We merken dat er steeds vaker kinderen zijn die het vergeten zijn mee te nemen.

4 februari
04-02-2018

Wat sta ik er toch elke keer weer van te kijken hoe veel de kinderen in groep 3 kunnen leren in een korte tijd. Met de leesles zijn we sinds deze week niet zoveel meer bezig met de letters, maar zijn we een spannend boek met elkaar aan het lezen. Dat is wat ons de komende tijd te doen staat, het maken van leesmeters. Beter leren lezen lukt maar op een manier; door het veel te doen! Doordat we het met elkaar doen lukt het iedereen om mee te lezen. De een kan natuurlijk al wat sneller dan de ander, maar dat geeft niks. Voor de kinderen waarbij het klassikaal lezen echt een stuk langzamer dan hun eigen leestempo ligt is dit niet zo waardevol, zij lezen zelfstandig in een boek. We hebben al een hele hoop boekenwurmen in de klas! Het is mooi om te zien dat bij steeds meer kinderen het leesplezier groter wordt. Ik hoor kinderen gniffelen om hun boek, of ik zie ze ingespannen de woorden hardop lezen met daarbij een triomfantelijke blik wanneer het boek uit is en ze een nieuwe mogen uitzoeken. Dat is toch genieten?

Omdat het niet zo is dat het schrijven van woorden automatisch ook lukt als je veel leest, besteden we daar ook elke les aandacht aan. Daarbij doen alle kinderen mee. Zo hebben we deze week geleerd hoe je een samenstelling moet schrijven. De truc is om het woord eerst even te knippen, zodat je hoort welke woorden je moet opschrijven. Zo voorkom je dat je een koelkast bedoelt op te schrijven, maar er uiteindelijk een kast vol koeien op je papier staat. Je moet ze maar eens vragen hoe het zit met die koe-kast!

Hebben jullie al gehoord dat we deze week bezoek hebben gehad in de klas? We hadden al een paar brieven gekregen van Waku-Waku, maar wie het nou precies is daar zijn we deze week pas achter gekomen. Tijdens de rekenles kwam hij op bezoek en het bleek een rekenvogel te zijn! Hij kan alleen maar getallen zeggen, hij is nogal verlegen. De kinderen hebben sommetjes voor hem bedacht zodat hij zich heel erg knap voelde. We zijn namelijk druk bezig met de plus- en minsommen. Om ervoor te zorgen dat de kinderen goed begrijpen wat ze nou precies moeten doen oefenen we veel met het uitspelen van sommen en het bedenken van eigen sommen. Daarna gaan we pas oefenen met het automatiseren van deze sommen. Net zoals bij het lezen geldt dezelfde regel: Eerst goed, dan snel!

En we zijn natuurlijk weer op avontuur geweest! Dit keer naar het gemeentemuseum, of zoals een van de kinderen dacht, het gemene museum. De les ging over Mondriaan en was erg leuk. De kinderen hebben kunstwerken bekeken en uiteraard hebben ze ook een eigen kunstwerk mogen maken. Net als Piet Mondriaan met de boogie-woogie op de achtergrond.

De komende week gaan we de laatste toets afnemen, spelling. Daarna ga ik aan de slag met het schrijven van de rapporten, die krijgen ze na de vakantie mee naar huis. Mochten jullie het rapport nog thuis hebben liggen, willen jullie het dan mee geven naar school?

En blijf maar lekker zwaaien hoor op het plein, dat mag gewoon :-)

28 januari
28-01-2018

Een nieuwe week met een nieuw gezicht in de klas! Juf Janine is woensdag en donderdag begonnen en ze heeft twee hele gezellige dagen met de kinderen gehad. Het was weer even wennen, 2 juffen in de week, maar ik geloof dat ze hun draai wel weer gevonden hebben. Het wordt wel tijd voor nieuwe plekjes in de klas, de vorige keer hebben we geprobeerd de kinderen bij anderen te zetten die ze nog niet zo goed kenden. Dit keer hebben de kinderen aangegeven met wie ze graag spelen of werken en ga ik m’n best doen om dat zo goed mogelijk in elkaar te puzzelen.

We zijn in de klas nog steeds druk bezig met het thema vogels. We zouden daar heel goed een verrekijker bij kunnen gebruiken, wie kan er eentje meenemen? We gaan ook binnenkort naar de Wulp, als we voldoende ouders hebben om dit te begeleiden. Ik ga jullie daar nog een mailtje over sturen. Het zou wel ontzettend gaaf zijn om bij een echte vogelopvang te kunnen kijken!

Ook was het de eerste toetsweek, gelukkig zag ik weinig gespannen kinderen en hebben jullie er volgens mij weinig nadruk op gelegd thuis, fijn! Ze hebben zich fantastisch geconcentreerd en allemaal erg hun best gedaan. Dit was de toets voor begrijpend luisteren en volgende week is rekenen aan de beurt.
Al dat toetsen wisselen we af met lekker veel spelen, zingen en dansen. Misschien hebben jullie thuis een liedje voorbij horen komen waarvan je dacht, wat leert de juf ze nu?? Even voor de duidelijkheid, het liedje heet: “what does de fox say”. Ze weten dat het kan klinken als iets onaardigs in het Engels, maar als het goed is zouden ze zelf uitleggen hoe het zit :-).

Mochten jullie nog een foto van de letterdiploma willen mailen dan kan dat gewoon nog hoor! Ik krijg ook regelmatig andere foto’s die kinderen willen laten zien in de klas, alleen maar leuk! Zo leren ze elkaar steeds beter kennen.

 

19 januari
19-01-2018

Wat is groep 3b toch een leuke groep! Ze zijn altijd enthousiast, zelden chagrijnig en ze hebben de juf haast niet meer nodig, zoveel kunnen ze zelf. Ik heb 2 hele gezellige weken met ze gehad. Aankomende week start juf Janine in de groep op woensdag en donderdag, zij heeft er ook heel veel zin in! Ze voelde zich erg thuis, dat kan ik me voorstellen met zulke leuke kinderen.

We hadden ook een erg leuk uitstapje deze week naar het kinderboekenmuseum. De kinderen hebben daar een quiz over Kikker gespeeld en gespeeld in de tentoonstelling van Kikker, waar ze alle vriendjes van Kikker weer tegenkwamen. Helaas stonden we ’s ochtends wel een beetje vast in de spits, dus de busreis duurde best lang. Maar dat hebben ze goed volgehouden.

Maar we hebben ook hard gewerkt hoor! Het DGO maandagochtend ging goed, de kinderen waren erg geconcentreerd en hebben hard hun best gedaan. Ze vonden het eigenlijk best leuk! En vandaag hebben we een mijlpaal bereikt, we hebben de laatste les van kern 6 gedaan dus alle letters hebben we nu geleerd! Daarom hebben ze vanmiddag een mooie letterdiploma mee naar huis gekregen. Die kunnen ze op een mooi plekje ophangen en er met een trots gevoel naar kijken! Ik heb met ze afgesproken dat als ze het leuk vinden ze een foto mogen maken van de letterdiploma bij hun thuis. Mochten ze dat willen dan kun je mij de foto gewoon mailen, dan bekijken we de foto’s hier in de klas op het digibord. Best leuk om elkaars kamer eens te bekijken!

Volgende week starten de toetsweken waarbij we de CITO toetsen afnemen. Aankomende week starten we op maandag en dinsdag met begrijpend luisteren. De week daarna toetsen we op maandag en dinsdag rekenen en de laatste week op maandag en dinsdag spelling. Het lezen toetsen we ook, maar dat doen we op verschillende momenten. Willen jullie ervoor zorgen dat de kinderen de komende 3 weken op maandag- en dinsdagochtend geen afspraken onder schooltijd hebben bij bijvoorbeeld de dokter? Het is niet nodig om de kinderen thuis voor te bereiden op de toetsen, ik heb het liefst dat we er zo min mogelijk nadruk op leggen. Zelf vertel ik altijd dat de toetsen bedoeld zijn voor de juf om erachter te komen waar ik nog mee kan helpen en dat als ze hun best doen, ze het sowieso goed doen.
Tot slot nog een verzoek van juf Elise; Bij de gym valt het op dat niet alle kinderen de juiste kleding aan hebben. Voor de zekerheid kopieer ik nog een keer de tekst uit de schoolgids:

Vanaf halverwege groep 3 is douchen verplicht na iedere gymles. Uw kind heeft hiervoor een handdoek nodig. We gymmen het liefst op blote voeten, dat is ook erg goed voor de spierontwikkeling van de voeten. Zijn er ouders die graag willen dat hun kind schoentjes draagt, of als kinderen voetwratjes hebben, dan schoentjes met stroeve zolen (turnschoentjes of gymschoentjes met buigbare zolen) Ritmische schoentjes zijn veel te glad en dus gevaarlijk en sportschoenen zijn te zwaar en niet goed te gebruiken bij de verschillende turnonderdelen. Verder gymmen we in een kort broekje zonder zakken, riemlussen e.d. en een T-shirt, zonder capuchon of andere aanhangsels. Een gympak kan ook. Balletpakjes hebben vaak rokjes, en dat is ook weer gevaarlijk. Tijdens de gym, moet bij iedereen waarvan het haar in een staart kan, ook echt in een staart. Los haar zit vaak voor het gezicht waardoor je niet kan zien waar je klimt, rent, loopt of wanneer je de bal moet vangen. Zorg dus bij lang haar voor een elastiekje. Geen sieraden tijdens de gym. Alle ringen, kettingen, horloges, oorbellen en armbanden blijven in de klas, op het tafeltje in de gymzaal of thuis. De school is niet verantwoordelijk voor zoekgeraakte spullen.

Fijn weekend!

 

14 januari
15-01-2018

Zo, de eerste week na de vakantie zit er weer op! Wat was het gezellig om de kinderen na 2 weken weer te zien. Het was mooi om te zien dat ze elkaar ook gemist hadden. Na de herfstvakantie kwamen ze nog wat timide terug, maar dat was dit keer wel anders. Er werden vakantieverhalen uitgewisseld, gelachen en gek gedaan. Een goed teken dat we op weg zijn naar het vormen van een gezellige groep.

Ook fijn om te zien dat de kinderen weer lekker uitgerust zijn, een verschil met de sint- en kerstperiode. We hebben juf Kim, Daniël en Nikkie wel gemist. We hopen dat ze het fijn hebben op hun nieuwe school en thuis met verlof.

In de klas heb ik aan de kinderen uitgelegd dat we nu ongeveer op de helft van het schooljaar zijn en dat er de komende tijd wat dingen gaan veranderen. Zo kennen we nu bijna alle letters en gaan we na volgende week vooral oefenen met het maken van leesmeters. Daarbij oefenen we nog wel met de letters om ervoor te zorgen dat ze goed geautomatiseerd raken. De kinderen die dit al heel vlot doen oefenen daar minder mee. Met rekenen gaan we na volgende week vaker werken in het werkboek, namelijk 3 keer in de week in plaats van 1 keer. De andere twee dagen blijven we bezig met handelend rekenen tijdens het rekencircuit. Met schrijven gaan we ons de komende tijd niet meer richten op het oefenen van letters, maar gaan we woorden schrijven. We gaan wel extra goed opletten welke kant de letters op moeten, want dat is soms nog wel lastig!

Maar de grootste verandering voor de kinderen is denk ik het wisselen van de juf. Donderdag kwam juf Janine een ochtend meekijken in de groep. Ze heeft kennis gemaakt met de kinderen en gekeken hoe wij de dingen in de klas doen. Donderdagmiddag komt ze nog een keertje en de woensdag daarna begint ze. Het was fijn om haar alvast te ontmoeten zodat de kinderen weten wie ze kunnen verwachten.

Tijdens de kennismakingsavond hebben we verteld dat we tot aan de kerstvakantie zouden kijken hoe het bevalt als 1 of 2 keer in de week de ouders mee naar de klas komen. Dit hebben we na de herfstvakantie afgebouwd naar alleen op woensdag, maar omdat we het zo fijn vinden blijven we hier nu mee door gaan. Jullie mogen dus nog steeds op woensdag mee naar de klas komen ’s ochtends.

We gaan binnenkort ook nog aan een nieuw thema beginnen, dit keer wordt het thema: “Wat doen vogels in de winter?”. Mochten jullie thuis spullen hebben die hierbij gebruikt kunnen worden dan zou het heel fijn zijn als we dat in de klas zouden mogen lenen. En het zou natuurlijk superleuk zijn om een keer met een vogelaar op pad te gaan om vogels te kijken! Mochten jullie iemand kennen die dat leuk zou vinden dan hoor ik dat heel graag!

Tot slot nog 1 oproepje: Zijn er ouders die een vaste ochtend in de week zouden kunnen helpen met het flitsen van de letters op de computer? De kinderen die de letters nog niet zo vlot weten te benoemen komen dan om de beurt bij je en met behulp van een computerprogramma flitsen jullie de letters. Zou je mij willen mailen als je dit zou willen/kunnen doen? Je komt dan ’s ochtends meteen mee naar boven en bent er ongeveer 10 minuten mee bezig, om 9.00 ben je in elk geval klaar.

15 december
15-12-2017

Beste ouders,

Vrijdagmiddag na schooltijd is de vader van Marijn langsgekomen met hele mooie raamstickers. alle ramen zijn super mooi versierd met huisjes, kerstbomen, kerstballen en andere dingen. We zijn er super blij mee en de rest van de school is stiekem best een ebetje jaloers op onze mooie kerstramen. Eric, heel erg bedankt! 

Maandag hebben de kinderen samen met juf Rosalie een begin gemaakt met het versieren van de boom. Eigengemaakte kerstballen, kerststerren en andere mooie ornamenten hebben we al gemaakt. Als ze thuis iets willen maken voor de boom is dit ook prima. Verder hebben we voor elkaar een kerstwens opgeschreven en ook deze kerstwensen komen in de boom te hangen. Het wordt een mooie vreedzame kerstboom!

Donderdagmiddag hebben we in de klas kerstkoekjes gebakken! Het rook super lekker in de klas en alle koekjes zijn super mooi geworden. Vandaag worden ze uitgedeeld en zullen we ze lekker opsmikkelen. 

Vandaag (vrijdag) heeft juf Rosalie samen met de kinderen kerstkaarten geschreven voor de eenzame ouderen. Iedereen heeft een heel lief verhaaltje geschreven, een kerstwens en een mooie tekening erbij gemaakt. Hopelijk zullen de ouderen er van genieten! 

Deze week hadden alle kinderen zowel woensdag als vrijdag hun gymspullen bij zich! Super!!!

Maandag mailen we informatie over het kerstdiner. De lijst voor het kerstdiner is bijna vol, dus als je nog iets wil doen dan kan je je nog intekenen. Wel alvast een kleine oproep: zijn er ouders die na het kerstdiner kunnen helpen opruimen in de klas? Dit duurt ongeveer een half uurtje. Als je kan en wil, kun je ons een mailtje sturen. 

Vandaag gaan de brieven voor het Derde Groepsonderzoek mee naar huis. Lees deze goed en het ingevulde formulier kan ingeleverd worden bij Rosalie. 

 

Dat was het weer voor deze week.

 

Fijn weekend,

Rosalie en Kim 

 

 

 

8 december
08-12-2017

Beste ouders,


Het was een leuke maar spannende week… De intocht van Sinterklaas was ook dit jaar weer een groot succes. Helaas kon hij niet landen met de helikopter, maar was er snel een mooie oplossing gevonden! Een Limousine…
Al snel kwamen de pieten onze zak met cadeautjes brengen. Maar voor niets gaat de zon op… dus er moest eerst wel gewerkt worden voor de cadeautjes. Een echte Sint bingo hebben we gespeeld.


Uiteindelijk had iedereen bingo en mochten de pakjes uitgepakt worden. Voor de meiden een mooie roze giraffe en voor de jongens een insectenontdekset. Daarna was het tijd om naar de gymzaal te gaan! Samen met de andere groep 3 en beide groepen 4 hebben we allemaal een mooi optreden verzorgd voor Sinterklaas en de pieten. Onze klas heeft de ‘Pietensinterklaas move’ gedaan. En hemeltje lief…wat deden ze het goed!!!! Wij waren twee hele trotse juffen!!!


Woensdagochtend zijn we eerst begonnen in de kring en heeft iedereen kunnen vertellen hoe gezellig en spannend pakjesavond was geweest. Alle zakken die verstopt waren, gebonk op de deuren, pieten die verstopt zaten…. Het was voor iedereen weer een grote verrassing dit jaar!


Donderdag en vrijdag zijn we begonnen met het thema kerst! De eerste kerstboompjes zijn geknutseld en de eerste glitters zijn door het lokaal gestrooid. ’s Ochtends is het heerlijk om te beginnen met de kerstlampjes aan en een openhaard met kerstmuziek op de achtergrond op het digibord. Een rustige en kalme start elke dag en dat was wel nodig na al die Sint gekte!


De kerstboom gaan we met elkaar versieren. De kinderen zullen voor elkaar een kerstwens schrijven en ze mogen zelf spulletjes knutselen voor in de boom.
Aankomende week zal de school op dinsdag dicht zijn, i.v.m. het staken van de leerkrachten.
Donderdag gaan we in de klas kerstkoekjes bakken. We zijn opzoek naar de volgende spulletjes:
• Uitsteekvormpjes (in kerstsfeer)
• Versiering voor op de koekjes, zoals sprinkels.


We zijn opzoek naar ouders die voor ons de koekjes kunnen afbakken. De bedoeling is dat de deegkoekjes om 15:00 uur mee naar huis gegeven worden en dat iemand ze dan kan afbakken. De volgende dag kunnen ze dan weer mee terug gegeven worden naar school. Als je dit wilt doen, kun je ons een mailtje sturen.


Reminder: Woensdag en vrijdag is er gym!


We wensen jullie een fijn weekend!


Groetjes Kim en Rosalie

 

kerst.jpg

1 december
01-12-2017

Beste ouders,


Deze week stond weer helemaal in het teken van de Sint.


Afgelopen maandag hebben we schoorsteenpietjes gemaakt in de klas. De juffrouw heeft de kinderen alleen een voorbeeld laten zien en het materiaal aan ze gegeven en vanaf toen moesten ze het helemaal alleen doen. Het maken, het opruimen en schoonmaken!!! Het ging super goed!!! De juf kon nu eens lekker rustig een kopje theedrinken i.p.v. rond te rennen door het lokaal met verf, sponsen, papier en lijm!


Dinsdagavond hoorden alle juffen en meesters na de vergadering al wat gerommel en gestommel in de gangen, maar zonder ergens bij stil te staan zijn we allemaal naar huis gegaan. Maar toen we woensdagochtend op school kwamen wisten we gelijk wat er aan de hand was! De rommelpietjes waren langs geweest! Zij hebben heerlijk gespeeld bij ons in de klas, op de gang en op de toiletten, maar hadden geen tijd meer om het op te ruimen. Omdat zij zich een beetje schuldig voelden, hebben ze gelukkig wel een klein cadeautje achtergelaten voor alle kinderen. Een mooie magische pen!


Volgende week dinsdag, 5 december, komt de Sint hoogstwaarschijnlijk langs bij ons op school. Wij gaan dan met alle groepen 3 en 4 naar de gymzaal en wij mogen dan optreden voor Sinterklaas. Dus deze week hebben we hard geoefend! We gaan het liedje “Pieten sinterklaas move” zingen en natuurlijk zullen we ook een mega coole dansmoves laten zien.


Volgende week dinsdag (5 december) zijn de kinderen om 12:00 uur vrij!


Woensdag mogen de kinderen speelgoed meenemen. Ze mogen één ding uitkiezen wat ze van Sinterklaas gekregen hebben en meenemen naar school. Het liefst geen speelgoed met zeer kleine onderdelen i.v.m. het kwijtraken.


Op woensdag is er ook weer gym! Afgelopen woensdag waren er toch nog wat kinderen die geen gymspullen bij zich hadden. Vanaf nu zullen de kinderen niet meer mee mogen doen met de gymles, wanneer zij geen spullen bij zich hebben. Tot op heden hebben we het onderling kunnen regelen, zoals het lenen van gymspullen of uit onze reservebak met kleding. Maar daar is nu een einde aan gekomen.

Dat was het weer voor deze week!
We wensen jullie allemaal een fijn (Sinterklaas) weekend!

Liefs juf Rosalie en juf Kim

 

stapel-cadeaus-sinterklaas.jpg

24 november
24-11-2017

Beste ouders,

Deze week zijn we begonnen met het thema Sinterklaas en Piet. We hebben nu een inpakkamer en het kantoor van Sinterklaas in de klas. We hebben heel veel inpakpapier gekregen, bedankt! Nu kunnen we alle pakjes inpakken en kan Sinterklaas ze bezorgen op het juiste adres. In het kantoor van Sinterklaas wordt alle administratie bijgehouden in het grote rode boek van de Sint. Want we moeten Sinterklaas wel een beetje helpen! Afgelopen maandag hadden de kinderen al een lekkere suikermuis als bedankje in hun schoen. We hebben de cadeautjes die we vorige week gevonden hadden in de wc's, namelijk teruggegeven aan Sint. We zijn dus hele goede hulp sinterklaasjes en hulp pietjes!

Voor rekenen hebben we deze week alle leerdoelen verwerkt in een heus Sinterklaas circuit. Zo hebben we een stoomboot en de intocht van Sinterklaas gebouwd, we hebben leren splitsen met kruidnoten, een schoorsteen leren bouwen van kapla, spiegelen met kralen en we hebben voor het eerst gewerkt met de Ipads en Rekentuin.

Vorige week zijn zes kinderen uit groep acht komen helpen met het maken van een Stoomboot en deze week hebben we ze afgemaakt. En de zes kinderen uit groep acht waren zo lief om weer te komen helpen. De stoomboten kunnen echt drijven!!!

Op het gebied van lezen veranderen we niet heel veel. We maken gewoon gebruik van de leesmethode. Waar we wel mee begonnen zijn is het klassikaal lezen van een echt boek! We lezen nu het boek: "Piet in de zak". Dus toch een beetje een Sinterklaas thema. De juf leest eerst een hoofdstuk voor en daarna lezen we met z'n allen tegelijk het hoofdstuk nog eens. Dit gaat echt al hartstikke goed!!! Voor sommige gaat het soms nog een beetje te snel, maar dat is helemaal nog niet erg.

Om het sociaal-emotionele klimaat in de klas nóg beter en leuker te maken, zitten alle leerlingen weer op een nieuw plekje. Ze zijn niet meer ingedeeld op niveau, maar we hebben alleen maar gekeken naar de sociale voorkeuren tot nu toe en wie er veel samenwerken. Het leuke hieraan is, dat kinderen die het hele jaar nog niet hebben samengewerkt of samen hebben gespeeld, nu de kans hebben om samen te werken en te spelen. De hele dag zitten we nu op dit plekje.

Volgende week begint het nieuwe gymrooster!!!!!

Wij hebben vanaf nu elke woensdag en vrijdag gym!!!!

 

Dat was het weer voor deze week!!!

Fijn weekend allemaal.

Groetjes Rosalie en Kim

 

IMG_5529.jpg

IMG_5530.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_5531.jpgIMG_5532.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_5533.jpgIMG_5535.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                IMG_5534.jpg                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17 november
17-11-2017

Beste ouders,


Afgelopen week zijn we begonnen met ons klaar te maken voor de intocht van de goed heiligman!
De klas is versierd en we volgen nauwkeurig het sinterklaasjournaal, want wat is het spannend en wat gebeuren er een rare dingen. Zoals zo velen hebben ook wij cadeautjes gevonden die van de boot af zijn gevallen. Ze waren via het riool naar boven gekomen en lagen in de wc van de kinderen en in de wc van de juffen en de meesters. We hebben de pakjes goed laten drogen en we hopen dat zwarte piet en Sinterklaas de pakjes zaterdag- of zondagnacht op kunnen komen halen. De meeste kinderen hebben al een schoentje meegenomen naar school, maar sommigen nog niet. Volgende week maandag kunnen de schoentjes ook nog in de vensterbank gezet worden, want je weet maar nooit wanneer zwarte piet of Sinterklaas langs komt?!?!

IMG_5442.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samen met groep acht zijn we begonnen met het maken van stoomboten. Volgende week donderdag komen de kinderen van groep acht nog een keertje helpen om ze af te maken. Heel leuk om te zien hoe de kinderen van groep drie samenwerken met de kinderen van groep acht! 

Afgelopen week zijn ook de tienminutengesprekken geweest. Het is altijd fijn om alle ouders van de kinderen gezien en gesproken te hebben. Wij beide hebben de gesprekken als fijn ervaren.

De groepsvorming in de klas verloopt goed. De kinderen kennen elkaar, de conflicten worden minder en iedereen heeft aansluiting gevonden in de klas. Dus de eerste doelen zijn behaald. Wat we wel zien is dat er met name bij de meisjes twee groepjes zijn ontstaan. We zouden graag zien dat alle meiden met elkaar overweg kunnen en met elkaar spelen. In de klas zijn we hier mee bezig, met name door verschillende coöperatieve werkvormen toe te passen en om dan verschillende meiden aan elkaar te koppelen. Daarnaast stimuleren wij het ook dat de verschillende meiden met elkaar afspreken buiten school. We zijn namelijk van mening dat ze allemaal heel leuk met elkaar overweg zouden kunnen, maar hier moeten de meiden zelf eerst ervaring in op doen. We hopen dat de papa’s en mama’s ons hierin kunnen steunen.

Sinds deze week doen wij mee met Schoolfruit. Elke week krijgen we fruit en groenten van deze organisatie. We doen hieraan mee omdat wij een Gezonde School zijn en wij kinderen kennis willen laten maken met de verschillende fruit en groenten soorten. Deze week hebben we genoten van wortels, peren en mandarijnen! En we vonden het heerlijk!

Volgende week hebben de kinderen weer alleen op dinsdag gym. Dus vergeet de spullen niet in te pakken.


Dat was het weer voor deze week! Heel veel plezier morgen bij de intocht! 

 

Groetjes Rosalie en Kim 

 

sint.jpg

10 november
10-11-2017

Beste ouders,

Helaas konden we vorige week geen bijzonderheden op de site zetten omdat het internet er op school uit lag. Maar gelukkig werkt alles nu weer!
We boften, want deze week mochten we met de klas naar het museum. We gingen naar Muzee in Scheveningen en de moeder van Kick was ook gezellig mee. De kinderen hebben daar gekeken hoe de mensen vroeger vis vingen en hoe ze leefden. Daarna mochten de kinderen allemaal dieren bekijken die in of bij de zee wonen en hebben ze gespeurd naar schelpen. Als verrassing kregen de kinderen ook een mooie schelp mee! Ze vonden het volgens mij erg leuk en het was best spannend om op pad te gaan, maar het ging super!

In de klas is het griezelthema inmiddels opgeruimd en genieten we nu even van een beetje rust voordat we ons aan de Sintperiode beginnen. We hebben al het een en ander ingefluisterd gekregen van een Piet en het lijkt een erg leuke tijd te gaan worden. Omdat het dit weekend Sint Maarten is hebben we lampionnen gemaakt in de klas, ze zijn erg mooi geworden al zeggen we het zelf.

Met lezen hebben we deze week kern 3 afgerond en gaan we volgende week alweer aan kern 4 beginnen. We hebben wel veel moeilijke letters geleerd deze kern, zoals de oe en de ij. En ook die b en d blijven lastig om uit elkaar te houden. Maar we blijven gewoon net zo lang oefenen totdat we precies weten hoe het zit!
Met de Vreedzame school zijn we begonnen aan het blok “we hebben oor voor elkaar” waarbij we het hebben over goed luisteren naar elkaar. Zo proberen we conflicten te voorkomen, of makkelijker op te lossen. Ook hebben we deze week met de kinderen een lijst met taakjes gemaakt die moeten gebeuren om de klas netjes te houden. Iedereen heeft nu een taakje en zo zorgen we samen voor een opgeruimde klas.

Er gebeurden ook wel een paar vreemde dingen in de klas deze week, daar hebben we van geleerd. Zo pakken we geen spullen meer stiekem van elkaar af, want dat is eigenlijk pikken. En we hebben ook afgesproken dat als je iets vindt je dat niet mag houden maar probeert uit te zoeken van wie het is.
Komende week spreken we jullie op de tafeltjesavonden, fijn om te horen hoe de kinderen thuis in hun vel zitten en te vertellen over hoe het in de klas gaat! Tot dan!

Fijn weekend!

 

27 oktober
27-10-2017

Beste ouders,

We zijn week begonnen met 29 leuke vakantieverhalen, wat hebben ze een hoop gedaan! Het was weer even wennen ’s ochtends, maar ze hadden zo de smaak weer te pakken. We konden zien dat de batterijtjes weer helemaal opgeladen waren en ze hebben hard gewerkt deze week!

We zijn nog volop aan het griezelen in de klas, met als hoogtepunt ons optreden in de gymzaal dinsdag met de middenbouw. We zonden het liedje van de 6 heksen en toen stopte de muziek er opeens mee! Maar, als echte artiesten gingen ze gewoon door met hun optreden en kregen ze een hard applaus. Vandaag zat de klas opeens vol met griezels, wat zagen er leuk uit. Volgende week sluiten we het thema griezelen af, nemen een weekje rust en maken ons dan op voor de Sintperiode.

Met lezen hebben de kinderen de eerste tweetekenklinker geleerd, de oe. Nu kennen we van elke letterfamilie een letter! Ze kennen nu ook de b en de d, dat is nog best wel lastig! Daar oefenen we de komende tijd veel mee. Tijdens de rekenles lag er deze week 2 keer een brief voor de kinderen klaar van Waku-Waku. Wie dat is, dat weten we nog niet precies! Maar hij heeft de kinderen 2 keer zijn rekenwerk opgestuurd en gevraagd of ze het willen nakijken.

Volgende week dinsdag is de laatste werkdag van juf Kirsten. Wij hebben dan geen gym, dus vandaag was de laatste gymles van juf Kirsten. Volgende week gymmen wij ook op vrijdag niet. De 3 weken daarna gymmen de kinderen elke dinsdagmiddag en niet op vrijdag en krijgen ze les van juf Anita. Na die 3 weken begint de nieuwe gymjuf, juf Elise, en zal er ook een nieuw gymrooster komen. Dat krijgen jullie nog van ons.

Op 7 november gaan we met de klas naar het museum. We zijn op zoek naar een ouder die het leuk vindt om mee te gaan. We vertrekken ’s ochtends meteen en zijn rond 11.00 terug. Mocht je tijd en hebben en het leuk vinden dan kan je Rosalie daarover mailen.

Fijn weekend!
Kim en Rosalie

13 oktober
13-10-2017
Bijzonderheden

Beste ouders,


Hierbij de langverwachte eerste update vanuit groep 3b! Vanaf nu kunnen jullie een wekelijks een berichtje op deze site van ons verwachten.
We zijn dit jaar op een nieuwe manier begonnen in groep 3; zonder vaste plekjes, meer kringactiviteiten en ruimte om te spelen in verschillende hoeken en op momenten op de dag. Dat bevalt erg goed. We merken dat de kinderen elkaar in deze periode al goed hebben leren kennen en de sfeer in de groep is gezellig. Aan het begin van het jaar was het allemaal best spannend, veel nieuwe dingen en nieuwe kinderen, maar inmiddels weten ze wat ze kunnen verwachten in groep 3.


Met lezen hebben we nu al 14 letters aangeboden. Deze letters waren bij de meeste kinderen al bekend, maar nu kunnen ze deze ook schrijven, weten ze bij welke letterfamilie ze horen en passen ze toe in verschillende situaties. De werkboekjes die bij de methode horen maken ze ’s ochtends zelfstandig als ze binnen komen in de klas en tijdens de leeslessen zijn we vooral bezig met het lezen van verhaaltjes en teksten en het functioneel schrijven. Bij kinderen die al een hoger technisch leesniveau hebben ligt de nadruk minder op het oefenen met automatiseren, maar meer op het lezen met begrip.


Naast lezen oefenen we ook elke dag met rekenen. Dat doen we nu vooral spelenderwijs en we hebben veel aandacht besteed aan tellen en het rekenrek. Dit is de basis waar we straks op doorgaan. Na de herfstvakantie gaan we verder met het oefenen met getallen en zullen we veel oefenen met splitsen. Ook komt de rekenvogel, Waku-Waku, na de herfstvakantie af en toe op bezoek in de klas. Wat hij precies komt doen houden we nog even geheim.

Deze eerste periode hebben we met de vreedzame school veel aandacht besteed aan het creëren van een positieve groep. Dat hebben we gedaan door elke dag met de kinderen te bespreken hoe het nu gaat in de groep en ze hier zelf eigenaar van te maken. We leren de kinderen om ruzietjes eerst zelf op te lossen. Wellicht hebben jullie thuis opgemerkt dat er best wat ruzietjes zijn in de groep, dat is heel normaal in deze eerste fase van de groepsvorming. We bespreken dit meestal na in de groep en kijken wat we ervan hebben kunnen leren. We bieden ze hiervoor handvatten aan, zoals de drie petjes die je op kan hebben als je een conflict hebt. De rode pet staat voor boos, dan moet je eerst even afkoelen voordat je het gaat oplossen. De blauwe pet staat voor bang, dan moet je hulp vragen en tot slot de gele pet, dan ben je rustig en wil je het conflict oplossen.

Verder zijn we op dit moment druk bezig met het thema griezelen. Wat leuk dat zoveel kinderen iets van huis mee hebben genomen, er wordt flink gegriezeld in de klas! Na de herfstvakantie gaan we nog 2 weken met dit thema door, daarna hebben we een week geen thema voordat we ons in de Sintperiode storten. Dat wordt een hele leuke, spannende tijd.

Tot slot nog een aantal organisatorische punten:

  • Na de herfstvakantie komen de kinderen zelf naar beneden, wij brengen ze niet meer. We sturen de kinderen iets voor 12 uur en iets voor 3 uur naar beneden zodat ze rustig de trap af kunnen. In het begin vinden sommige kinderen dit spannend, dus het zou fijn zijn als papa/mama/de oppas er al staat als ze beneden komen. Willen jullie ook goed opletten op de dinsdagen dat we gym hebben dat jullie bij de andere uitgang staan?
  • We bouwen het brengen naar de klas langzaam af. Na de vakantie mogen de ouders nog op woensdag mee naar boven, op maandag niet meer.
  • Willen jullie in de vakantie de kinderen goed controleren op luis/neetjes, de maandag na de vakantie worden de kinderen in de klas gecontroleerd en het zou fijn zijn als we luisvrij zijn!
  • Willen jullie er echt op toezien dat de kinderen hun gymkleding op de gymdagen bij zich hebben? Tot nu toe is het pas 1 gymles gelukt dat iedereen z’n kleding bij zich had. Verder zien we lange broeken en broeken met zakken/lusjes. Voor de zekerheid nog eenmaal de informatie uit de schoolgids over de gym: Vanaf halverwege groep 3 is douchen verplicht na iedere gymles. Uw kind heeft hiervoor een handdoek nodig. We gymmen het liefst op blote voeten, dat is ook erg goed voor de spierontwikkeling van de voeten. Zijn er ouders die graag willen dat hun kind schoentjes draagt, of als kinderen voetwratjes hebben, dan schoentjes met stroeve zolen (turnschoentjes of gymschoentjes met buigbare zolen) Ritmische schoentjes zijn veel te glad en dus gevaarlijken sportschoenen zijn te zwaar en niet goed te gebruiken bij de verschillende turnonderdelen. Verder gymmen we in een kort broekje zonder zakken, riemlussen e.d. en een T-shirt, zonder capuchon of andere aanhangsels. Een gympak kan ook. Balletpakjes hebben vaak rokjes, en dat is ook weer gevaarlijk. Tijdens de gym, moet bij iedereen waarvan het haar in een staart kan, ook echt in een staart. Los haar zit vaak voor het gezicht waardoor je niet kan zien waar je klimt, rent, loopt of wanneer je de bal moet vangen. Zorg dus bij lang haar voor een elastiekje. Geen sieraden tijdens de gym. Alle ringen, kettingen, horloges, oorbellen en armbanden blijven in de klas, op het tafeltje in de gymzaal of thuis. De school is niet verantwoordelijk voor zoekgeraakte spullen.

Als juffen hebben we het heel gezellig in de klas. Het is een enthousiaste groep, ze zijn heel lief voor elkaar en ook voor ons. We hebben er veel plezier in! We vinden het ook een erg leuk initiatief dat er een ouderborrel wordt georganiseerd. Wij zullen niet op deze borrel aanwezig zijn, omdat we vinden dat het echt iets van de ouders is. Jullie zijn een groep t/m groep 8, maar wij nemen na dit jaar afscheid van de groep.
Dan wensen we jullie voor nu allemaal een hele fijne vakantie toe, de kinderen zijn er aan toe!

Groetjes,
Kim en Rosalie

 

Gymrooster

Elke woensdag en vrijdag!!!!!